DISNEY WORLD

Težak udarac za najvećeg privatnog poslodavca SAD-a. Desničarska zvijezda: ‘Novi šerif je u gradu!‘

Godišnje ih posjeti 50 milijuna ljudi, imaju goleme komplekse i privilegije, ali nakon 56 godina stvari se mijenjaju
 Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Nakon gotovo 56 godina ograničena je autonomija Disneya, najvećeg privatnog poslodavca u Sjedinjenim Američkim Državama, a kontrolu je preuzeo republikanac Ron DeSantis, guverner Floride. Naime, DeSantis je preuzeo vodstvo nad Odborom koji nadzire razvoj Walt Disney World.

Promjene su nastale kao rezultat izglasanog zakona, početkom veljače, pod nazivom ‘Ne govori gay‘, a koji u potpunosti zabranjuje raspravu o seksualnoj orijentaciji i rodnom identitetu u učionicama osnovnih škola, ali je na snazi i kada se radi o malodobnim đacima, odnosno onima čija razvojna dob ne dopušta taj tip razgovora.

DeSantis je tada izjavio kako podržava ovaj zakon, pod izgovorom da će roditeljima pružiti priliku da budu više uključeni u obrazovanje svoje djece. Po njemu, škole se ne trebaju baviti ovim pitanjima, nego se trebaju usmjeriti na učenje povijesti, jezika, kulture i ostalih predmeta. Naravno, aktivističke grupe su ovaj Zakon dočekale na nož, jer smatraju da će dovesti do stigmatizacije i izoliranja LGBT đaka.

image
Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Usvajanjem zakona za DeSantisa je značilo da je "u gradu novi šerif."

Ipak, kako piše New York Times, za guvernera Floride, to nije bila potpuna pobjeda jer je želio eliminirati više Disneyjevih privilegija opozivom proglašenja Disney Worlda posebnim poreznim okrugom. Taj je status zapravo omogućio Disneyju da sam upravlja odmaralištem od 25.000 hektara od njegova osnutka.

- Neću dopustiti da probuđena korporacija sa sjedištem u Kaliforniji upravlja našom državom. Disney se predugo izvlačio s posebnim pogodnostima države Floride - kazao je guverner.

Jedan od kamena spoticanja bila je i odluka Disneya da pauzira političke donacije u državi zbog zakona o obrazovanju. Zakonodavno tijelo je bilo uz DeSantisa sve dok nisu shvatili da postoji problem. Konkretno, ukidanje distrikta zahtijevalo bi od poreznih obveznika u okruzima Orange i Osceola da preuzmu račun za usluge Disney Worlda kao što su zaštita od požara, policije i održavanje cesta. Prema starim postavkama, Disney je plaćao te troškove, što je bilo oko milijardu dolara.

Stoga je ipak Disneyu dozvoljeno zadržati posebni porezni distrikt. No, Disney više ne može imenovati pet članova uprave poreznog okruga, već je to na guverneru Floride. Ono što ne ide na ruku Disneyu je da Upravni odbor može nametnuti nove poreze kako bi se pomoglo u financiranju poboljšanja cesta i izvan granica Disney Worlda.

Sastav odbora je važan jer članovi glasuju o razvoju Disney Worlda, poput izgradnje novog hotela ili pristupne ceste ili dodatnog tematskog parka, stoga su u Disneyu zabrinuti da bi politizirani odbor mogao odgoditi ili čak blokirati takve planove. Inače, Disney World već je u velikoj mjeri razvijen, a kompleks uključuje četiri tematska parka; trgovački centar na otvorenom; kompleks za košarku, nogomet, odbojku, lakros, bejzbol i natjecateljsko navijanje od 220 hektara; i 18 hotela u vlasništvu Disneya s 24 000 soba. Kompleks privlači oko 50 milijuna posjetitelja godišnje.

image
Joe Raedle/Getty Images Via Afp

Sveobuhvatni plan poreznog okruga, koji je nedavno ažuriran i odobren, već daje Disneyju mogućnost izgradnje petog tematskog parka, dva dodatna vodena parka i tisuće hotelskih soba na 850 hektara. Plan se proteže do 2032. godine.

Inače, republikanac Ron DeSantis, koji je drugi put izabran za guvernera Floride, potencijalni je protukandidat Donaldu Trumpu za republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 2024. Zovu ga zvijezdom u usponu tvrde desnice. Naime, prije samo četiri godine, guverner Floride Ron DeSantis pobijedio je s manje od pola posto. Sada je imao ogromnu prednost pred svojim protukandidatom.

Konkretno dobio je glas 59,5% birača, odnosno više od 1,5 milijuna glasova više od njegova protukandidata, demokrata i bivšeg guvernera Floride, Charlie Crista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:54