NEPOVJERENJE STRUKE

Težak udarac za Putina: Većina ruskih liječnika ne bi se cijepila Sputnikom V

Neki znanstvenici strahuju da je Rusija spremna žrtvovati sigurnost radi prestiža
Tvrtka Binnofarm koja je proizvela cjepivo Sputnik
 Alexander Nemenov/AFP

Većina ruskih liječnika ne bi se cijepila novim ruskim cjepivom za covid-19 zbog nedostatka pouzdanih podataka i neuobičajeno brzog postupka odobrenja, pokazalo je u petak objavljeno istraživanje provedeno na 3000 medicinskih radnika.

Rusija je najavila da će prvo cjepivo protiv koronavirusa na svijetu biti spremno za upotrebu krajem kolovoza, a da će ga među prvima, na dobrovoljnoj bazi, dobiti liječnici.

Cjepivo "Sputnik V" nazvano prema prvom satelitu koji je Sovjetski Savez lansirao 1957., tek treba proći završnu fazu ispitivanja, a neki znanstvenici strahuju da je Rusija spremna žrtvovati sigurnost radi prestiža.

Anketa u kojoj je sudjelovalo 3040 iječnika pokazalo je da 52 posto nije spremno primiti cjepivo, a 24.4 posto se slaže da ih se cijepi, objavio je list RBC.

Tek petina ispitanika rekla je da bi preporučili cjepivo pacijentima, kolegama i prijateljima.

Njihov stav dijele brojni Rusi koji kažu da se boje primiti cjepivo, dok se drugi slažu s vladom kako je sumnjičavost zapadnih stručnjaka motivirana ljubomorom.

Rusko cjepivo bit će odobreno prije uobičajenih ispitivanja na tisućama ljudi, poznatih kao faza III. Ta je faza ključna da bi cjepivo dobilo zeleno svjetlo regulatora.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je ustvrdio da je cjepivo, koje je razvio moskovski institut Gamaleja sigurno i da ga je već primila njegova kći.

Ministar zdravstva Mihail Muraško odbacio je kritike da je cjepivo nesigurno kao "neutemeljene".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. lipanj 2022 07:07