DISKRIMINACIJA

TEŽAK UDARAC ZA VIKTORA ORBANA Mađarski Vrhovni sud potvrdio da su Romi nezakonito segregirani i naložio plaćanje milijunske odštete obiteljima

 
Mađarski Romi / Arhiva
 AFP

Mađarska škola godinama je bespravno segregirala romske učenike, rekao je Vrhovni sud u posljednjoj presudi u utorak, te naložio plaćanje 100 milijuna forinti (2 milijuna kuna) kao odštetu obiteljima te djece.

Nacionalistički premijer Viktor Orban, koji je u sukobu s Europskom unijom po pitanju vladavine prava, u siječnju je dao do znanja da bi država trebala pokazati neposluh bilo kojoj sudskoj naredbi da plati odštetu Romima, dodajući da im umjesto toga treba osigurati obuku.

Orbanova vlada u utorak nije komentirala presudu Vrhovnog suda u slučaju osnovne škole u Gyongyospati, gradu koji je bio poprište etničkih tenzija u prošlosti.

"Vrhovni pravni forum podržao je raniju presudu koja je naredila isplatu 100 milijuna forinti odštete", rekla je sud. "Učenici romske etničke manjine bespravno su segregirani i osigurano im je lošije obrazovanje."

Analitičari kažu da je Orban pojačavao antiromsku retoriku te da neće politički puno izgubiti zbog ignoriranja nevolja manjine koja se već stoljećima suočava s predrasudama i diskriminacijom u Mađarskoj i drugdje u istočnoj Europi.

Romi u Mađarskoj žive u neizmjernom siromaštvu, pate od predrasuda u školama i na radnim mjestima te su meta zastrašivanja i povremeno smrtonosnog nasilja krajnje desnice, kažu aktivisti.

Orban je iskoristio konferenciju za medije da javno osudi odštete za 60 Roma i njihovih obitelji iz Gyongyospate nakon što je presudu donio niži sud.

Rekao je da su Romi stvorili neposlušno i prijeteće okružje u školama i da je većina mađarskih roditelja počela odvoditi svoju djecu u susjedne gradove.

"Osjećaju kao da su u neprijateljskom okružju u vlastitoj domovini... Nema šanse", rekao je Orban novinarima.

Kao odgovor na njegovu osudu davanja odštete, više od 2000 Mađara, uključujući i romske obitelji, prosvjedovalo je pred parlamentom u veljači s natpisima da "nitko nije iznad zakona" i "budućnost ne može biti izgrađena na mržnji".

Prošli mjesec, romski vođe rekli su da pandemija koronavirusa predstavlja veliku opasnost za ionako teški status njihove zajednice, s mnogim Romima koji se osjećaju napušteno od strane Orbanove vlade.

Orban je predstavio veliki financijski stimulativni plan kako bi ublažio ekonomski krah od koronavirusa, fokusirajući se na poticanje za ulaganja i zapošljavanje, no zaobilazeći najsiromašnije - često Rome koji uglavnom rade sitne poslove bez zaštite te imaju ograničen pristup uobičajenoj medicinskoj njezi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:20