SUPRUGE TAJKUNA

TEŽAK ŽIVOT RUSKIH BOGATAŠICA 'Naporan je posao biti žena oligarha. Imamo100 vila i sve sam ih opremila...'

Pogled u svijet supruga najbogatijih ruskih tajkuna: Sandra Nikolić, koja korijene vuče i iz Baške Vode, udala se za Andreja Melničenka, ‘teškog’ devet milijardi dolara. Bivša pjevačica sada je, kaže, supruga s punim radnim vremenom. Žene bogataša računaju s vrtoglavim iznosima u slučaju razvoda. Rekord je četiri milijarde dolara.
 Timchenko Charitable Foundation

Nedavno je objavljen novi popis ruskih milijardera koji je uznemirio duhove u toj “socijalnoj skupini”. Naime, u odnosu na 2014., s tog su popisa otpala 23 milijardera, što se nije dogodilo otkad je Rusija prije 25 godina odabrala put tržišne ekonomije i poslala boljševizam na povijesni deponij.

Najnoviji popis oligarha, koji objavljuje rusko izdanje Forbesa, pokazuje velike padove koji su se dogodili na najbogatijoj sceni Rusije - sankcije koje su SAD, EU te ekonomske sile poput Japana, Kanade i Australije uveli Kremlju zbog umiješanosti u ukrajinsku krizu poharale su ruske bogataše. Prema novim podacima, Rusija sad ima 88 milijardera, u odnosu na 111 koliko ih je imala lani. Ukupni gubitak 200 najbogatijih Rusa iznosi 80 milijardi dolara, što je gotovo dvostruki iznos hrvatskog inozemnog duga. Masa bogatstva ruskih oligarha smanjila se s 481 na 401 milijardu dolara.

Finsko-ruski odnosi

Najviše je izgubio Putinov bliski prijatelj Genadij Timčenko kojeg su SAD i EU prvi stavili na popis za sankcije, čime su mu onemogućili poslovanje u tim zemljama. Tako je s 15,1 milijarde dolara, koliko je bio “težak” 2014., spao na “samo” 10,7 milijardi pa je “tek” osmi na listi.

No, iza svakog ruskog milijardera stoji i njegova bolja polovica. O mnogima se malo zna, ali većina njih privlači pažnju svjetskih medija svojom pojavom i angažmanom, uglavnom na funkcijama šefica raznih humanitarnih i domoljubnih udruga i fondova. Tako se Genadij Timčenko tješi uz svoju suprugu Elenu, finsku državljanku, koju je Vladimir Putin odlikovao Ordenom prijateljstva za doprinos finsko-ruske družbe. Elena nije samo fikus uz moćnog muža, nego i suvlasnica brojnih njegovih kompanija po svijetu, čime sada žele zaobići sankcije.

Na čelu popisa se prvi put našao Vladimir Potanjin, vlasnik Noriljskog nikla, s 15,4 milijarde dolara (zaradio 2,8 milijardi u odnosu na lani), koji je stalno bio “tu negdje”, a sada kad mu je napokon krenulo, nad njegovom su se glavom nadvili tamni oblaci - razvod i bijesna ostavljena supruga Natalija koja traži pola imetka! Doduše, Potanjinovi odvjetnici rastrčali su se dokazujući da bi eventualno u obzir mogla doći imovina do rastave.

Iako se raspao brak Potanjina i majke njihovo troje djece, s kojom je u braku bio 30 godina, najbogatiji Rus nije čekao, nego se odmah oženio s dugogodišnjom ljubavnicom i suradnicom Katarinom koja je 15 godina mlađa od bivše supruge.

Vrhunski sportaši

S njom, naslađuju se moskovski tabloidi, već ima i trogodišnju kćer Veroniku. A njegova najstarija 31-godišnja kći Anastasija trostruka je svjetska prvakinja u jet-skiju, dok je sin Ivan više puta bio prvak Rusije. Ruska javnost malo zna o Katarini, ali tek je nedavno ušla u orbitu. Koliko će na kraju koštati rastava njezina sadašnjeg muža, tek treba vidjeti. Naime, sudovi u Rusiji i na Cipru rade na tome.

No, to bi mogao biti novi rekord, nakon nedavne odluke suda u Ženevi koji je izrekao najveću “brakorazvodnu imovinsku presudu” u povijesti Švicarske - Jelena Ribolovljev izvukla je od svoga muža Dmitrija, vlasnika nogometnog kluba Monaco u kojem igra naš Danijel Subašić, čak 4,5 milijardi dolara. Čak je i Irina Malandina, bivša žena Romana Abramoviča, uspjela utržiti tek nešto više od dvije milijarde dolara od bogatstva svog muža.

Roman Abramovič, vlasnik Chelseaja za koji sad ne igra niti jedan naš igrač, na listi najbogatijih prvi je put skliznuo ispod desete pozicije te je 12. sa 12 milijardi dolara. Darija Daša Žukova, njegova treća supruga, jedna je od najpoznatijih i najglamuroznijih žena ruskih bogataša.

Abramovič iz braka s Irinom ima petero djece, a s Dašom već dvoje - sina Arona Aleksandra i kćer Leu. Ruski tabloidi pišu da je Darija ponovno trudna. No Darija, za razliku od nekih drugih supruga, vodi vlastiti biznis. Ima modnu marku Kova&T koju su na crvenim tepisima nosile sestre Olsen i Kate Moss, a prodaju je najekskluzivniji butici u 80 zemalja. Vlasnica je i Muzeja suvremene umjetnosti Garaža te s Polinom, suprugom još jednog bogatog Rusa Olega Deripaske, u vlasništvu ima i web site spletnik.ru (spletke).

Srpsko-hrvatski zet

Romana i Dašu upoznao je, na svoju muku, najpoznatiji ruski tenisač Marat Safin (šuškalo se da bi se oni vjenčali) u Barceloni nakon utakmice Barcelona - Chelsea (2-1) u veljači 2005. godine. Ljubav je planula, a posjed na karipskom otočiću Saint-Bar-thélemy postao njihovo gnijezdo za raskošne zabave.

Odmah iza Abramoviča je “srpsko-hrvatski” zet Andrej Melničenko koji je “težak” više od devet milijardi dolara. Njegova supruga Sandra ( Nikolić), nekadašnja članica popularnog beogradskog ženskog sastava Models, po majci je iz Baške Vode. O njihovoj svadbi na Azurnoj obali i danas se pričaju legende. Naime, tamo je sagrađena pravoslavna kapelica samo za potrebe vjenčanja, a na svadbi su pjevali Julio i Enrique Iglesias, Whitney Houston i Christina Aguilera. Za dobar gastronomski okus brinuo se jedan od najvećih francuskih kuhara Alain Ducasse. Sandra je poznata po izjavi kako je biti žena milijardera “full-time job”. “Imamo kuće u mnogim zemljama, a svaku stolicu i tanjurić izabrala sam ja”, izjavila je za list Tatler.

Irina Viner žena je Ališera Usmanova, godinama najbogatijeg Rusa, koji je sada pao na treću poziciju s još uvijek impozantnih 14 milijardi dolara imovine. Ona je izbornica ruske reprezentacije u umjetničkoj gimnastici, a među njenim pulenima bila je i Alina Kabajeva. Za tu olimpijsku i svjetsku prvakinju već se dugo tvrdi da je Putinova priležnica, a upoznala ih je, navodno, baš Irina. Zato ni ne čudi što je Irina Viner 2012. bila u Putinovu predizbornom stožeru.

Zaprosio je iz zatvora

Ališer je zaprosio Irinu dok je 1988. bio u zatvoru (poslije ga je sud na revizijskom procesu pomilovao). Budući da je po nacionalnosti Uzbek, poslao joj je, prema uzbečkoj tradiciji, maramu koju je Irina prihvatila. Njih dvoje nemaju djece, ali je njezin sin Anton vlasnik najvećeg lanca etničkih uzbečkih restorana na području bivšeg SSSR-a - Urjuk. Irina se hvali da “muškarca čini žena” i da ona stoji iza svakog uspjeha svog supruga. Najsamozatajnija je Ljudmila Lisina, supruga vlasnika najvećih metalurških tvornica u rusiji Vladimira Lisina, “teškog” oko 12 milijardi dolara. Lisin je dugo bio nedokučiv za ruske i svjetske medije. O njegovu privatnom životu nije se znalo ništa, čak ni to koliko ima djece. Sad se navodi da Ljudmila i Vladimir imaju troje djece, ali svaki medij navodi razne spolove i raznu dob. Lisin čuva svoju djecu daleko od javnosti. Štoviše, nitko nema ni njihove fotografije. No, tabloidi tvrde da je to najromantičnija oligarska veza: oni su sjedili u istoj klupi u osnovnoj školi i zajedno su još otkad je Vladimir bio “obični” inženjer u Novolipeckom metalurškom kombinatu čiji je sad vlasnik.

Ljudmila je vlasnica jedne od najpoznatijih moskovskih prodajnih galerija Sezona u koju se može ući samo s pozivnicom. Poznato je da skuplja djela ruskih umjetnika s kraja 19. i početka 20. stoljeća, a sve je počelo kad joj je suprug za godišnjicu braka kupio sliku jednog od najpoznatijih ruskih avangardnih umjetnika Petrov-Vodkina. Tada je osjetila veliku ljubav prema umjetnosti koja traje i danas.

Humanitarnim radom ističe se Marina Dobrinjina, žena Viktora Vekselberga. Njezina udruga Dobro stoljeće pomaže djeci sa psihičkim teškoćama, a s ruskim Ministarstvom zdravstva sudjeluju u više od 100 projekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2023 17:53