RAZGOVARALA DVOJICA ČELNIKA

Thaci uvjerava Vučića da će prihvatiti 'svaku pomoć' u istrazi Ivanovićeva ubojstva

 
Hashim Thaci
 Boris Kovačev / CROPIX

Kosovski predsjednik Hashim Thaci rekao je u srijedu srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću da je Priština spremna prihvatiti "svaku pomoć" u istrazi ubojstva čelnika kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

Thaci i Vučić telefonski su razgovarali u srijedu poslijepodne, dan nakon ubojstva Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici koje je izazvalo pojačane napetosti između Beograda i Prištine te Srba i Albanaca na Kosovu. Ivanovića, predsjednika Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda", ubili su nepoznati počinitelji ispred sjedišta stranke u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Vučić je zatražio od Thacija da u istrazi sudjeluju srbijanski državni organi, priopćio je ured srbijanskog predsjednika, a Thaci je na Facebooku napisao da je pružio uvjeravanja Vučiću da su "kosovske vlasti spremne, u skladu s važećim zakonima, surađivati i prihvatiti svaku pomoć".

Thaci je rekao da kosovske institucije provode intenzivnu istragu kako bi se pronašli i priveli pravdi počinitelji ubojstva. "Obojica predsjednika naglasila su potrebu da se nadležnim tijelima da dovoljno vremena kako bi svoj rad obavile na profesionalan i nezavisan način", rekao je Thaci.

Prema priopćenju ureda srbijanskog predsjednika, Vučić je još jednom zatražio od Thacija da prihvati sudjelovanje srbijanskih organa u provođenju istrage kako bi se taj gnjusni zločin riješio u najkraćem mogućem roku. Obojica su se suglasila su se da je dijalog Srba i Albanaca, kao i zajednički rad na smirivanju i stabilizaciji prilika na Kosovu, ključan za obje strane, dodaje se u priopćenju predsjednika Vučića koji će u subotu i nedjelju posjetiti Kosovo.

Vučić je u utorak ocijenio da je ubojstvo Ivanovića "teroristički akt" i zatražio od EULEX-a, UNMIK-a i kosovske policije da i srbijanski organi sudjeluju "u istrazi i otkrivanju istine". U srijedu ujutro mu je odgovorio kosovski ministar pravde Abelard Tahiri rekavši kako su "dobrodošle sve informacije", od Albanaca ili Srba, koje mogu pomoći u rasvjetljavanju ubojstva, ali ne i uključivanje Beograda u istragu.

Glavni tužitelj u Kosovskoj Mitrovici Shikri Sila izjavio je da ubojstvo istražuju dva tužitelja - Srbin i Albanac, Nijazi Redxa i Jova Radović. Istodobno, tužiteljstvo za organizirani kriminal u Beogradu pokrenulo je predistražni postupak o ubojstvu Ivanovića, a od srbijanske policije i obavještajne agencije zatražilo "prikupljanje potrebnih obavijesti u svezi s kaznenim djelom terorizma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2021 12:47