ŽIVOT I DJELO

THATCHER ĆE OSTATI ZAPAMĆENA PO BOLNIM REZOVIMA NUŽNIM ZA OPORAVAK ZEMLJE Bila je prva žena na čelu Ujedinjenog Kraljevstva

 AP

LONDON - Barunica Margaret Hilda Thatcher (1925.-2013.) bila je cijenjena britanska konzervativna političarka, osoba sa najdužim premijerskim stažem na čelu Ujedinjenog kraljevstva.

VIDEO: ODLAZAK ČELIČNE LADY Margaret Thatcher preminula je jutros od moždanog udara!

Služila je kao premijerka od 1979. do 1990. godine, a zbog svojeg beskompromisnog stila vladavine i političkog usmjerenja, zaradila je nadimak ‘Željezna Lady’.

Thatcher se školovala za kemičara prije nego što se odlučila za karijeru odvjetnice, a 1959. kandidirala se i bila je izabrana za zastupnicu u britanskom parlamentu za izbornu jedinicu Finchley. Premijer Edward Heath imenovao ju je državnom tajnicom za znanost i obrazovanje u svojoj Vladi 1970. godine. Nakon što su laburisti pobijedili Heatha, Thatcher se kandidirala na unutarstranačkim izborima, i postala prva predsjednica britanskih konzervativaca, te prva žena predsjednica jedne britanske političke stranke u povijesti. Njen novi položaj automatski je značio i poziciju vođe oporbe u parlamentu.

Na općim izborima 1979., Thatcher je odnijela pobjedu i postala prva premijerka Ujedinjenog Kraljevstva. Njenu politiku obilježila je deregulacija financijskog sektora, stvaranje fleksibilnijeg tržišta rada, privatizacija državnih tvrtki i smanjivanje utjecaja sindikata. Provela je bolne rezove sustava socijalne pomoći i nametnula politiku štednje.

Njena popularnost je padala u prvom dijelu mandata, zbog recesije i visoke nezaposlenosti, no izbijanje Falklandskog rata 1982. povratilo joj je popularnost, i 1983. ponovno je izabrana za premijerku.

Dobila je i treći mandat 1987., no njeni pogledi na europsku zajednicu razlikovlai su se od njenih kolega u Vladi. Dala je ostavku na mjesto premijerke u studenom 1990. godine, nakon što je Michael Heseltine doveo u pitanje njeno vodstvo.

Nakon silaska s vlasti, Thatcher je osnovala zakladu, koja je zbog financijskih poteškoća zatvorena 2005. Napisala je dvije knjige memoara.

Umrla je 8. travnja 2013. od posljedica moždanog udara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:41