KODNO IME: ALICE

The Guardian: Britanska vlada prije pet godina u tajnosti je simulirala izbijanje epidemije koronavirusa

"Vježba Alice" jedna je od desetak vježbi kojima su se tijekom proteklih pet godina simulirali učinci različitih pandemija
 Pablo PORCIUNCULA/AFP

Vlada Velike Britanije 2016. je simulirala izbijanje epidemije bliskoistočnog respiratornog sindroma, piše The Guardian. Riječ je o bolesti koju izaziva MERS-koronavirus (MERS-CoV).

U spomenutoj vježbi, koja je nosila kodno ime "Vježba Alice" i za koju se sve do nedavno nije ni znalo, sudjelovali su predstavnici engleske javnozdravstvene agencije Public Health England (PHE) i Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Velike Britanije (DHSC).

"Vježba Alice" jedna je od desetak vježbi kojima su se tijekom pet godina prije izbijanja pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 simulirali učinci pandemije.

PHE je prethodno odbio objaviti više detalja o vježbama zbog "potrebe za zaštitom nacionalne sigurnosti".

Dr. David Matthews sa Sveučilišta Bristola, jedan od vodećih virologa Velike Britanije specijaliziran za koronaviruse, rekao je za The Guardian da je "Vježba Alice" mogla biti "potpuno relevantna" za odgovor na covid-19.

Nepoznati detalji

Profesor Peter Openshaw, pulmolog te stručnjak za pitanja mukozalnog imunološki sustav s Imperijalnog koledža u Londonu, rekao je za isti medij da je "neobično" da se detalji spomenutih vježbi nisu dali članovima ključnih savjetničkih odbora.

The Guardian navodi da se u Britaniji na covid tijekom prvih nekoliko tjedana od službenog proglašenja epidemije reagiralo pomoću planova za odgovor na pandemiju gripe.

Ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock objavio je u listopadu 2020. izvještaj o "Vježbi Cygnus", simulaciji pandemije gripe iz 2016. godine.

"Druge potencijalne pandemije nisu se razmatrale u sklopu 'Vježbe Cygnus', a ona nije služila ni da se odredi što bi se trebalo napraviti kako bi se zaustavilo masovno širenje virusa", rekao je Hancock u obraćanju britanskom parlamentu povodom objave izvještaja.

Moosa Qureshi, konzultant Zavoda za nacionalno zdravstvo Velike Britanije (NHS) na području hematologije, informacije o spomenutim vježbama dobio je pomoću instituta prava na pristup informacijama. Qureshi je rekao da bi parlamentarci ministra Hancocka trebali pitati "zašto parlamentu nije otkrio da je vlada simulirala nekoliko vrsta pandemija, uključujući i onu koju uzrokuje jedan koronavirus".

Hancock će u četvrtak izaći pred parlament koji će ga ispitivati o ovom i drugim aspektima pandemije.

Šuplja jamstva

Zastupnici u parlamentu od bivšeg su glavnog savjetnika britanskog premijera Dominica Cummingsa već čuli da su jamstva o pripremljenosti Britanije na pandemiju koja su mu bila dana "potpuno šuplja".

PHE je još u ožujku 2021. godine odbio reći koja su kodna imena nosile simulacije različitih pandemija, ali je sve informacije naposljetku ustupio Qureshiju kada se ovaj u svibnju ove godine pozvao na zakon o pravu na pristup informacijama.

PHE i DHSC izveli su tri simulacije epidemije ebole, četiri gripe, dvije Lassa groznice i tri ptičje gripe. Jedna simulacija, ona koja je nosila kodno ime "Vježba Cerberus", bavila se odgovorom na potencijalno širenje radijacije.

Mnogi sada pritišću PHE da objavi izvještaje o vježbama i podijeli ih sa stručnjacima.

"Čudi me da nisam vidio rezultate tih vježbi. Otvorenost i pružanje informacija povijesno se vežu uz dobitke, a ne uz gubitke", rekao je Openshaw za The Guardian te dodao da bi izvještaji o vježbama mogli biti korisni.

Tko je znao za vježbe?

"Ako je postojao plan za odgovor na MERS-CoV, trebalo ga se izvaditi i proučiti. Pitanje je tko je PHE-u znao za vježbe i koliko se detalja o njima dalo vladi. Pitanje je i što se s tim informacijama radilo na samom početku ove pandemije", rekao je Matthews za The Guardian.

Simulacija epidemije koronavirusa MERS-CoV - "Vježba Alice" - spominje se u NHS-ovom dokumentu iz 2018. u kojem stoji da je ta institucija napravila simulaciju širenja koronavirusa MERS-CoV po uzoru na slučaj širenja istog u Južnoj Koreji 2015. godine, kada je 35 posto zaraženih završilo u jedinicama intenzivne njege te kada je 38 osoba preminulo od posljedica zaraze.

Matthews je rekao da je koronavirus MERS-CoV manje zarazan od koronavirusa SARS-CoV-2, ali da je vježba mogla poslužiti za pripremu odgovora na covid-19.

"'Vježba Alice' trebala nas je pripremiti za epidemiju virusa koji ima duži period inkubacije od gripe, koji na kontaminiranim površinama može preživjeti duže od gripe, koji od zdravstvenog osoblja traži nošenje ozbiljnije zaštitne opreme te protiv kojeg se nećemo moći cijepiti prije izbijanja drugog vala. Ona nas je trebala usmjeriti na drukčije strategije po pitanjima opreme za osobnu zaštitu i karantena od one koja se primjenjuje u slučaju epidemije gripe", rekao je Qureshi za The Guardian.

PHE je pitanja The Guardiana o simulacijama usmjerio na DHSC, od kojeg je također zatražen komentar istih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 07:01