STRAVA U AMERICI

Tijekom ‘paklenog tjedna‘ na obuci preminuo mladi kandidat za pripadnika postrojbe Navy SEAL, drugi u bolnici

Ovakav incident u vojsci Sjedinjenih Američkih Država posljednji se puta dogodio 2016., napominju tamošnji mediji

Ilustracija/Američki marinci na obuci

 Us Navy Photo/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedan mladić preminuo je, a drugi je hitno smješten u bolnicu tijekom "paklenog tjedna" koji tradicionalno znači najteže zadatke u obuci marinaca.

Vijest o smrti potvrdila je američka mornarica, rekavši kako su oba mladića nakon prve faze "paklenog tjedna" žurno prebačeni u bolnicu. Kako su priopćili, u bolnici Sharp Coronado preminuo je jedan kandidat, a drugi je u stabilnom stanju smješten u Mornaričkom medicinskom centru u San Diegu. Dodali su kako nijedan od njih tijekom petodnevne obuke nije pretrpio nikakvu nesreću.

No, riječ je o vrlo rigoroznoj obuci. Navy SEAL marinci specijalne su, taktičke formacije unutar američke vojske i obučavaju se za najteže uvjete u vodi, zraku i na kopnu. Kako piše AP, to uključuje akcije uništavanja neprijateljskih objekata pod vodom, taktike preživljavanja i razne borbene taktike. Do "paklenog tjedna" dolazi u četvrtom tjednu obuke izabranih kandidata.

Ime preminulog kandidata još nije objavljeno, s obzirom na to da američka mornarica ima striktnu politiku da se u takvim slučjevima javnost informira o identitetu 24 sata nakon što je obaviještena obitelj preminulog. Još nije objavljen ni uzrok smrti mladog vojnika.

AP ističe kako je SEAL program obuke izuzetno težak te zahtijeva veliku fizičku, ali i psihičku snagu pojedinca. Testiraju se i liderske kompetencije, a posebno je zahtjevan dio treninga pod vodom. Od pedeset do šezdeset posto kandidata ne prođu čitavu obuku, naročito tijekom "paklenog tjedna", kada ih se gura do granica izdržljivosti.

Posljednji ovakav slučaj zbio se 2016. kada je tijekom obuke preminuo 21-godišnji James Derek Lovelace. Morao je hodati u bazenu pod opterećenjem pune borbene opreme, a instruktor ga je najmanje dvaput "zagnjurio" u vodu. Naposljetku je izgubio svijest i umro.

Njegovu smrt sudski patolog izvorno je proglasio ubojstvom. Godinu dana kasnije, nakon istrage, mornarica je objavila kako neće podizati nikakve kaznene prijave. Objavili su da je obdukcijom utvrđeno kako je njegovoj smrti doprinijela činjenica da je patio od povećanog srca te je imao problema s arterijama, što su doveli u vezu s iznenadnim zastojem rada srca kakav se zna dogoditi i sportašima.

No, AP piše kako je iz obdukcijskog izvještaja nejasno je li baš to bio uzrok smrti.

Još jedna smrt među marincima zabilježena je prošle godine, no ovog se puta nije radilo o kandidatu, već o 43-godišnjem zapovjedniku Brianu Bourgeoisu koji je pao tijekom spuštanja užetom iz helikoptera, a nakon nekoliko dana je izgubio bitku za život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:44