DANI ŽALOSTI

TIJELO PREMINULOG CHAVEZA IPAK NEĆE BALZAMIRATI Leš nije na pravilan način pripremljen za proces

This file picture shows Venezuelan President Hugo Chavez making the 'v' sign after a meeting with Russian Foreign Minister Sergei Lavrov at the presidential palace in Caracas on August 24, 2011 during the latter's official visit to the country. Venezuelan President Hugo Chavez passed away on March 5, 2013 in Caracas after a long fight with cancer. AFP PHOTO/Juan BARRETO
 AFP

Iako je bilo najavljeno, čini se da tijelo preminulog predsjednika Venezuele Huga Chaveza ipak neće biti balzamirano.

Ljevičarski vođa trebao je biti balzamiran kao i komunistički vođe Lenjin, Mao Ce-tung i Ho Ši Min. No Venezuela je, objavio je prekjučer Chavezov zamjenik Nicolas Maduro, zakasnila. Prema Madurovim riječima, stručnjaci za proces balzamiranja iz Rusije i Njemačke stigli su u zemlju i pregledali posmrtne Chavezove ostatke. Zaključili su kako tijelo nije na pravilan način pripremljeno za proces te je sad iskrsnuo niz problema.

Dugi oproštaj

- Rečeno nam je da je s pripremom tijela trebalo početi ranije jer sada taj proces nije moguć. Usred zahvata smo, a stvari su komplicirane - izjavio je Maduro.

U međuvremenu je službeno razdoblje žalosti zbog smrti predsjednika produljeno do petka. Chavez je preminuo 5. ožujka, a njegovo je tijelo izloženo u Caracasu kako bi se građani mogli od njega oprostiti. Tijelo je bilo u lijesu sa staklenim otvorom na vojnoj akademiji, a obišlo ga je nekoliko milijuna ljudi.

Istraga o ubojstvu

Maduro, koji je preuzeo Chavezove dužnosti do novih izbora, izjavio je kako su otkriveni planovi za atentat na oporbenog kandidata Henriquea Caprilesa. Riječ je o Madurovu protukandidatu na izborima zakazanima za 14. travnja, a privremeni predsjednik je najavio da će vlada Caprilesu osigurati policijsku zaštitu. Osim toga, službeni je Caracas objavio da će oformiti i posebnu komisiju koja treba istražiti je li Chavez ubijen. Naime, optužbe govore kako iza svega stoje SAD i Izrael i kako su Chavezu napravili “isto što i palestinskom vođi Jaseru Arafatu” za kojeg mnogi vjeruju da je otrovan. No Chavez je dvije godine bolovao od raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 03:01