KRVAVI PLES MILIJARDI

Tijelo šefa Lukoila na pločniku ispred bolnice, kompanija objavila: ‘Umro je od duge i teške bolesti‘

Od početka ove godine nekoliko se krupnih ruskih poduzetnika iz energetskog sektora ubilo ili je umrlo pod vrlo misterioznim okolnostima

Vladimir Putin/ Ravil Maganov

 /Saul Loeb/ Afp/ Stanislav Krasilnikov/Tass/Profimedia

Pod sumnjivim okolnostima u Moskvi je skončao još jedan poznati ruski top-menadžer. Riječ je o šefu Vijeća direktora najveće ruske privatne naftne kompanije Lukoil, Ravilu Maganovu, koji je, kako javlja prokremaljska agencija RIA novosti, pao kroz prozor sa šestog kata bolnice u kojoj se liječio te se "vjerojatno radi o samoubojstvu". S druge strane, Lukoil je objavio na svojim službenim stranicama da je "Maganov umro nakon duge i teške bolesti", a portal Baza navodi da "se Maganov mogao poskliznuti te slučajno pasti kroz prozor dok je pušio".

Policija vodi istragu, a Moskvom već kruže razne glasine o tome što se dogodilo Maganovu, jednom od najviših menadžera Lukoila i čovjeku koji je tvrtki dao i ime, pogotovo jer je posljednjih mjeseci nekoliko poznatih ruskih energetskih menadžera i biznismena skončalo pod vrlo sumnjivim okolnostima. Podsjetimo da je Vijeće direktora Lukoila, u ime kojih se oglasio baš Maganov - a koje vodi ruski milijarder Vagit Alekperov, "težak" oko 20 milijardi dolara, koji se formalno povukao s dužnosti direktora kada su ga zapadne zemlje stavile na popis za sankcije - odmah na početku ruske agresije na Ukrajinu istupilo protiv rata, a i sam Alekperov se protivio ratu pozivajući na što skorije okončanje sukoba. Doduše, nije se usudio kritizirati predsjednika Vladimira Putina. Maganov je na dužnost šefa Vijeća direktora došao 2020. nakon smrti dugogodišnjeg šefa Valerija Grajfera.

Podsjetimo i da je prije nekoliko mjeseci u Podmoskovlju pronađen mrtav još jedan Lukoilov top-menadžer, Aleksandar Subotin, za kojega su ruski mediji pisali da su u njegovoj krvi pronađeni opijati i alkohol, a bjeloruski mediji objavili su da je umro tijekom "liječničkog tretmana kod šamana".

Od početka ove godine nekoliko se krupnih ruskih poduzetnika iz energetskog sektora ubilo ili je umrlo pod vrlo misterioznim okolnostima. Jedan od izvršnih direktora Gazproma, Leonid Šulman, pronađen je mrtav u svojoj dači. Na mjestu nesreće pronađeno je oproštajno pismo.

Krajem veljače u engleskom Surreyju pronađeno je tijelo ukrajinskog milijardera s ruskom adresom Mikaila Walforda.

Krajem ožujka u Nižnjem Novgorodu, kako je pisao svojedobno Jutarnji list, pronađeno je tijelo još jednog ruskog biznismena, Vasilija Meljnikova, zajedno s njegovom suprugom i dvoje djece. Bivši potpredsjednik Gazprombanke Vladislav Avajev pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi 18. travnja uz svoju suprugu i kćer. To se također smatra još jednim slučajem ubojstva i samoubojstva. Bivši visoki dužnosnik Gazprombanke Igor Volobujev rekao je CNN-u da on ipak ne vjeruje da se Avajev ubio. U Barceloni je, pak, 19. travnja pronađeno tijelo bivšeg direktora plinske kompanije Novatek, Sergeja Protosenje. U Lloret de Maru potom su u jednom stanu pronađena tijela njegove supruge Natalije i kćeri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. veljača 2024 01:27