IZVOR KORONE

Tim WHO-a stiže u Kinu, stanovnici se nadaju da će doći u Wuhan: Virus nije krenuo iz našeg grada

Dvočlani tim WHO-a već je posjetio Kinu u srpnju, ali nisu bili u Wuhanu
 Noel Celis/AFP

Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) putuju u Kinu 2021., a stanovnici Wuhana nadaju se da će doći u Wuhan i dokazati da koronavirus nije porijeklom iz tog grada.

Međunarodni tim stručnjaka trebao bi otputovati u Kinu u siječnju, objavio je WHO u četvrtak, više od godinu dana nakon što je prvi slučaj koronavirusa povezan s tržnicom Huanan u Wuhanu.

"Pozdravit ću ih kad stignu. Mi također želimo znati kako se razvio, konkretno odakle je stigao, ako je izvor virusa ovdje", rekao je Wan, stanovnik Wuhana dok je išao na posao u četvrtak ujutro.

"Imam osjećaj da nije otamo", rekao je Wan, misleći na tržnicu.

WHO nije potvrdio hoće li njihov tim ići u Wuhan. Objavili su da se vode rasprave o planu putovanja. Dvočlani tim WHO-a već je posjetio Kinu u srpnju, ali nisu bili u Wuhanu.

Reuters je ranije pisao, pozivajući se na izvore iz WHO-a i diplomate, da će tim od 12 do 15 međunarodnih stručnjaka posjetiti Wuhan i proučiti dokaze, uključujući uzorke ljudi i životinja koje su prikupili kineski istraživači i upotpuniti njihove prve studije.

Peking se snažno usprotivio pozivima na međunarodnu istragu porijekla koronavirusa, ali je otvoren za istragu predvođenu WHO-om.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova nije izravno komentiralo posjet WHO-a na brifingu za medije u četvrtak.

"Kina je spremna pojačati svoju suradnju s WHO-om kako bi unaprijedila globalne napore praćenja i pridonijela svojim udjelom u svojoj ranoj pobjedi nad pandemijom", rekao je glasnogovornik Wang Wenbin.

Preostalo je puno pitanja o porijeklu covida-19 i ulozi koju je imala tržnica egzotičnim životinjama u Wuhanu.

Iako su vlasti zatvorile tržnicu Huanan u siječnju, sve više znanstvenika vjeruje da koronavirus nije porijeklom s te tržnice. Neke studije sugeriraju da je koronavirus već cirkulirao nekim područjima prije nego što je otkriven na toj tržnici.

Kina i dalje strogo zabranjuje pristup lokacijama poput tržnice Huanan, koja je zatvorena i zaključana, dok se život u Wuhanu i Kini većinom vratio u normalu.

Peking također ističe da je virus postojao u inozemstvu prije nego što je pronađen u Wuhanu i za razliku od drugih zemalja, pakete smrznute hrane smatra rizikom za širenje covida-19.

"Postoji velika mogućnost da je dopremljen veleprodajom morskih plodova iz drugih mjesta. Wuhan nema morske plodove", rekao je 20-godišnji student Jiang Yongcheng iz Wuhana.

Drugi su rekli da je posjet WHO-a prilika da se pokaže kako je grad bio uspješan u borbi protiv koronavirusa. Wuhan nije potvrdio lokalno širenje zaraze od 10. svibnja. Prije toga su stanovnici Wuhana bili zatvoreni 76 dana u jednom od najstrožih zatvaranja u svijetu.

"Ne bojimo se njihove istrage", rekao je Liu Qin koji se bavi nekretninama. "U Wuhanu su se napravile dobre stvari, da nisu epidemija se ne bi brzo stavila pod kontrolu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2021 15:43