NAPAD U KABULU

Times: ‘Talibani ubili dijete i još dvije osobe s američkim vizama‘; Pucano i na talijanski avion

Londonski list objavio je detalje o napadu o kojem je ranije govorio hrvatski ambasador koji pokriva i Afganistan
Afganistanski izbjeglice bježe iz zemlje
 Wakil Kohsar/AFP

"Pred samim vratima zračne luke u Kabulu danas je bio jedan vrlo ružan napad, u ovom trenutku ne znamo koga, međutim troje ljudi je stradalo životom", rekao je Hrvoje Cvitanović, hrvatski ambasador u Turskoj koji pokriva i Afganistan, i koji sudjeluje na Konferenciji ambasador, generalnih konzula i vojnih izaslanika Hrvatske u Zagrebu.

Situaciju je pojasnio londonski The Times koji je objavio da su talibanski borci napali i ubili Afganistance koji su čekali da budu evakuirani iz zračne luke Hamid Karzai u Kabulu, gdje se sigurnosna situacija izuzetno pogoršala nakon niza upozorenja o prijetećem terorističkom napadu bombaša samoubojice, pripadnika vilajeta Khorasan - terorističke skupine Islamske države. Khorasan je povijesna pokrajina koja obuhvaća primarno Afganistan i Pakistan.

The Times navodi kako je dijete izbodeno, a da je drugo dvoje pretučeno na ulazu Abbey u zračnu luku. Ondje sigurnost održavaju američke snage.

Video koji se pojavio na društvenim mrežama prikazuje kako krvavog Afganistanca, koji drži posebnu imigrantsku vizu za ulazak u SAD, ubija talibanski čuvar. Pripadnici ove ekstremističke skupine su preuzeli kontrolne točke na putu prema zračnoj luci, a njihov glasnogovornik Zabihullah Mujahid je rekao da proći mogu samo državljanke i državljani Afganistana koji imaju uredne dokumente.

BBC je nešto prije 15.00 sati objavio da je prema talijanskom zrakoplovu, koji je uzlijetao iz zračne luke, ispaljeno više metaka. Nije poznato tko je pucao. Talijanski novinar na letu tim avionom rekao je za Sky 24 TG da je u zrakoplovu bilo gotovo stotinu afganistanskih civila kada je na njega otvorena vatra nekoliko minuta nakon polijetanja.

Dosad nije bilo objavljenih napada na zrakoplove koji obavljaju evakuaciju.

"Situacija je više nego komplicirana i situacija je takva da se, ne iz sata, nego iz minute mijenja", rekao je Cvitanović. Kod zračne luke u Kabulu nalazi se oko 30.000 ljudi, kaže Cvitanović i prema njegovoj osobnoj procjeni postoji opasnost za teroristički napad. "Opasnost svakim danom raste", rekao je hrvatski ambasador.

"U ovom trenutku još ne vidimo značajni ulaz većeg broja afganistanskih državljana (u Tursku), ali računajte da bi se to u vrlo skoroj budućnosti moglo dogoditi jer bi se cijela situacija, praktički u satu mogla promijeniti, što bi impliciralo značajne promjene u geostrateškoj situaciji na tom području", rekao je hrvatski veleposlanik u Turskoj.

U Afganistanu više nema hrvatskih državljana, a ambasada je u kontaktu s hrvatskim državljanima koji se nalaze u susjednim zemljama Afganistana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:22