STRAŠAN SLUČAJ

Tinejdžer (16) osuđen na doživotni zatvor nakon što je 114 puta nožem izbo svoju školsku kolegicu (13)

‘Umrla je bolnom, strašnom smrću, a ubio ju je netko kome je vjerovala‘, kazao je sudac i dodao kako je ovo jedina primjerena kazna

Aiden Fucci i Tristyn Bailey

 St. John‘s County Sheriff‘s Office/Facebook

Aiden Fucci, 16-godišnjak koji je nasmrt izbo svoju školsku kolegicu, 13-godišnju Tristyn Bailey, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora. Na sudu je rečeno i kako je Fucci imao poremećenu želju da vidi kako je to nekoga ubiti. Tristyn je ubio sa čak 114 uboda nožem, piše Daily Mail.

Fucci, koji je u vrijeme zločina imao 14 godina, izjasnio se krivim za ubojstvo koje se dogodilo u mirnoj četvrti gradića St. Johns na Floridi 2021. godine.

Prilikom izricanja kazne, obitelj ubijene djevojčice nije mogla suzdržati suze.

S obzirom da je maloljetan, Fucci ne može biti osuđen na smrti i ima 30 dana da se žali na odluku suca. Također, ima pravo na reviziju presude nakon odsluženih 25 godina kazne.

‘Tristyn Bailey je bila svjesna što se događa i činila je sve što je mogla da se obrani‘, kazao je sudac R. Lee Smith.

‘Umrla je bolnom, strašnom smrću, a ubio ju je netko kome je vjerovala‘, kazao je sudac i dodao kako je ovo jedina primjerena kazna.

Šokantan slučaj

U obzir su uzeti Fuccijeva dob, mentalno stanje i pisma njegove obitelji, kao i činjenica da je jedini počinitelj te kao takav ‘100 posto odgovoran za ubojstvo‘.

Na sudu je rečeno i da su izgledi za njegovu rehabilitaciju dosta mršavi, te da su izjave svih ispitanih bile prilično uvjerljive.

Tijekom izricanja presude, sudac je kazao kako mu je ovo jedan od najtežih i najšokantnijih slučajeva u karijeri.

Kazao je kako je Fucci svojim ponašanjem prije ubojstva pokazao da je ono bilo itekako unaprijed isplanirano te kako je bio posve svjestan svih posljedica svojeg čina.

Posebno je uznemirujuće to, kazao je sudac, što za ubojstvo nije bilo nikakvog drugog motiva osim ‘njegove poremećene želje da vidi kako je to nekoga ubiti‘.

U pismu upućenom sudu, obitelji žrtve, svojoj obitelji i zajednici, Fucci je devet puta rekao da mu je žao.

‘Žao mi je što sam svima nanio bol. Znam da moja isprika neće ništa promijeniti, no ipak se nadam da će na neki način pomoći‘, napisao je mladi ubojica.

Također je rekao kako mu nedostaje vrijeme koje je provodio sa svojom obitelji, kao i pečena piletina njegove mame.

‘Nedostaju mi tvoji zagrljaji. Nedostaješ mi. Što sam duže ovdje, više zaboravljam i više uspomena gubim. Nikad neću zaboraviti da me voliš‘, napisao je.

Iskaz je dala i Fuccijeva baka Deborah Spiwak i zamolila suca da ne uzme Aidena zauvijek iz njihovih života.

Tijekom svjedočenja, Tristyna sestra Alexis u čašu je, jedan po jedan, ubacivala 114 kamenčića što je predstavljalo 114 uboda nožem koje je pretrpjela Tristyn.

‘Je li vikala upomoć? Ili ju je paralizirala agonija?‘, pitala je žrtvina sestra ubojicu. ‘Je li dozivala majku? Je li te preklinjala da prestaneš?‘

Prije izricanja presude, sudac Smith je rekao obitelji žrtve kako ju ništa ne može vratiti i kako nikakva presuda neće donijeti olakšanje.

No ipak ih je potaknuo da pokušaju pronaći sreću u životu jer je to nešto što bi Tristyn željela.

‘Dopustite smijehu da se vrati u vaš dom. Ako si uskraćujete smijeh, time ćete Trystan još više viktimizirati. A ona to ne bi željela‘, kazao je sudac.

Nestala na Majčin dan

Nestanak Tristyn Bailey prijavljen je na Majčin dan 2021. godine, a njegzino je tijelo nešto kasnije iste večeri pronađeno u obližnjoj šumi.

Tinejdžerica je ubodena ukupno 114 puta, a 49 od tih rana bile su po rukama i glavi što znači da se branila.

Tijekom napada, odlomio se vrh noža koji je kasnije pronađen u skalpu nesretne djevojčice.

Nadzorne kamere pokazale su da su Fucci i Bailey malo prije ubojstva zajedno hodali ulicom i išli prema šumi. Fucci je kasnije viđen kako trči sam i bos oko 3:30 ujutro.

Na sudu je svjedočila čitava djevojčina obitelj koja je zahtijevala kaznu doživotnog zatvora.

Alexis, najstarija od četvoro djece Baileyevih, kazala je ubojici: ‘Sve si nam oduzeo! Osjećaj sigurnosti, smijeh, zdravlje...‘

Dok je govorila i ubojici postavljala pitanja, polagano je u čašu ubacivala kamenčiće - njih 114.

‘Pitanja koja imam za Fuccija posve me zaokupljaju i zbog njih noćima ne spavam. Je li te vidjela kako još prilaziš s nožem? Ili si je napao dok nije obraćala pažnju? Je li dozivala majku? Je li te preklinjala da prestaneš? Jesi li je čuo kako grglja dok joj se grlo punilo krvlju? Jesi li joj vidio lice kad je shvatila da više ne može disati? Koje su joj bile posljednje riječi? Jesi li ostao dovoljno dugo da je gledaš kako umire? Ili si je ostavio ondje u strahovitoj boli i pobjegao? Koliko je dugo patila? Jesi li gledao kako život napušta njezine oči?‘, pitala je.

‘Sjećanja na taj 9. svibnja zauvijek će biti u mojem unu, tijelu i duši. To saznanje da sam bial budna i samo 11 minuta udaljena od soje sestre dok si je ubijao.l Jesam li je mogla spasiti?‘

‘Njemu nema spasa‘

Majka Tristyn Bailey rekla je da Fucciju ‘nema spasa‘ i još jednom zamolila suca za najstrožu moguću kaznu.

‘Aiden Fucci donio je gnjusnu odluku 9. svibnja 2021. i oduzeo život koji sam ja donijela na ovaj svijet. Nemojte ni trenutka pomisliti da bi on mogao biti rehabilitiran u bilo kojem trenutku. Nema mu spasa‘, rekla je sucu.

Rekla je i kako nije ni dotakla sobu svoje kćeri otkad je ona zadnji put bila u njoj.

‘Ne bih mogla podnijeti da promijenim i jednu jedinu stvar, čak ni pranje njezine odjeće ne dolazi u obzir jer bi to ispralo njezin miris‘, rekla je. ‘Ne znam hoćemo li ikada više moći udobno živjeti u našem domu.‘

Brat pokojne djevojke, Teegan, rekao je da je njegova sestra imala ‘osobnost svjetliju od vatrometa‘ i da se svaki dan pita je li mogao nešto učiniti.

‘Svaki dan se pitam što bi se dogodilo da sam te večeri spavao na kauču ili da sam ostao budan kasnije‘, rekao je.

‘Da sam spavao na onom kauču kod ulaznih vrata, postoji mogućnost da bi moja mala sestra i danas bila živa. Živim s tim pitanjem, tom težinom i tom krivnjom otkako sam išao probuditi Tristyn na Majčin dan i našao njezinu sobu praznu.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:00