MELBOURNE NA NOGAMA

TINEJDŽER PLANIRAO BOMBAŠKI NAPAD Policija zbog anonimne dojave uspjela spriječiti terorističku akciju

 Flickr

Australski tinejdžer koji je navodno planirao bombaški napad doveden je pred sud za djecu s teškim optužbama za terorizam, javlja BBC.

Sedamnaestogodišnjak, koji zbog legalnih razloga ne može biti imenovan, uhićen je i policijskoj akciji u svome domu u sjevernom predgrađu Melbournea u petak. Policija je izjavila kako je njegovo uhićenje zaustavilo plan za detoniranje tri bombe domaće izrade u gradu. Dječak je ostao u pritvoru.

Također, nije zatražio jamčevinu i ponovo će se na sudu pojaviti 26. svibnja.

Optužen za pokretanje i planiranje terorističkog čina kao i posjedovanje materijala za izvedbu istog.

Nitko od njegove obitelji se nije pojavio na sudu u ponedjeljak, javljaju lokalni mediji koji su izvijestili da je tinejdžer odustao od srednje škole te je na društvenim mrežama objavljivao radikalne statuse.

Njegovo uhićenje dolazi nedugo nakon što su prošlog mjeseca uhićena petorica muškaraca, također u Melbourneu, koji su planirali napad tijekom obilježavanja Nacionalnog dana sjećanja na borce ANZAC-a u Prvom svjetskom ratu.

Prošlog rujna u Australiji je izvedena najveća anti-teroristička operacija u kojoj je uhićeno čak 15 osoba.

Policija je od uhićenja tinejdžera detonirala tri eksplozivne naprave koje je pronašla kod njega u kući. Teško naoružani policajci izveli su raciju nakon što im je preko sigurnosne linije dojavljeno da tinejdžer planira nešto.

- Postoje dokazi o bombaškom napadu u uznapredovaloj fazi priprema - izjavio je australski premijer Tony Abbott u subotu.

Policija ne može potvrditi koje su mete potencijalnog napada.

- Da vam nešto kažem, nešto se trebalo dogoditi - zaključio je Mike Phelan, zamjenik zapovjednika australske federalne policije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 18:43