VRIJEDAN PRONALAZAK

Tinejdžer slučajno nabasao na ćup pun blaga: Malo sam bolje pogledao i shvatio da je to zlato!

‘Kopao sam po tlu i vidio nešto što je nalikovalo tankim listićima...‘
Pronađeni zlatnici
 Heidi Levine/AFP

Tinejdžeri koji su volontirali na arheološkom iskopavanju u središnjem Izraelu, pronašli su 425 zlatnih kovanica koji su bili zakopani u glinenom ćupu barem 1100 godina, piše BBC.

Većina pronađenog zlatnog novca datira iz ranog islamskog perioda kad je ta regija bila dijelom Abasidskog kalifata.

Ukupna težina kovanica je 845 grama što je u ono je vrijeme predstavljalo doista velik iznos, dovoljna da se kupi luksuzna kuća u jednom od gradova kalifata.

Kome je novac pripadao i zašto se nikada po njega nije vratio, ostaje misterij.

- Osoba koja je prije 1100 godina zakopala blago vjerojatno se namjeravala po njega vratiti. Čak je osigurala ćup velikim čavlom kako se ne bi micao, rekli su voditelji iskapanja Liat Nadav-Ziv i Elie Haddad iz izraelske organizacije za zaštitu starina.

image
Oz Cohen sa svojim vrijednim otkrićem
Heidi Levine/AFP

- Pronalazak ovih kovanica, pogotovo u ovako velikoj količini, iznimno je rijedak događaj. Skoro nikada tijekom arheoloških iskapanja ne pronađemo zlato jer je ono bilo veoma vrijedno pa su ga sve sljedeće generacije rastaljivale i ponovno koristile.

Oz Cohen (18), mladić koji je pronašao blago, kaže: - To je bilo nevjerojatno. Kopao sam po tlu i kad sam iskopao zemlju, vidio sam nešto što je nalikovalo tankim listićima. Kad sam malo bolje pogledao, primijetio sam da je to zlato.

Stručnjak za stare kovanice Robert Kool kaže kako se vrijedan pronalazak sastoji uglavnom od zlatnih dinara, no i od 270 dijelova raznih kovanica koji su služili kao sitan novac.

Među tim komadićima bilo je i fragmenata zlatnih solidusa bizantskog cara Teofila koji su izrađeni u Konstantinopolu što je rijedak materijalni dokaz konstantne veze između dva suparnička carstva tijekom tog perioda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:15