‘NISAM ZNAO...‘

Tinejdžer uhvaćen dok je vandalizirao drevni budistički hram star 1200 godina: ‘Pa to je naše nacionalno blago!‘

Dječak je priznao djelo i rekao da nije to učinio s namjerom da našteti japanskoj kulturi

Stupovi na ulazu u hram Toshodaiji

 Pius Lee/Panthermedia/Profimedia/Pius Lee/panthermedia/profimedia

Mladi kanadski turist vandalizirao je japanski hram iz osmog stoljeća, izvijestila je lokalna policija.

Radi se o hramu Toshodaiji u gradu Nara na jugu japanskog otoka Honshu. Kompleks drevnog budističkog hrama je dio Svjetske baštine UNESCO-a, poznatog kao ‘Spomenici drevne Nare‘, javlja Newsweek.

To se mjesto sastoji od osam komponenti: pet kompleksa budističkih hramova, uključujući i Toshodaiji, arheološko nalazište palače Nara šintoističko svetište i prašumu Kasugayama. Ova drevna mjesta bacaju svjetlo na kritično razdoblje u kulturnom i političkom razvoju Japana, kada je Nara bila glavni grad od 710. do 784. godine.

- Tijekom tog razdoblja okvir nacionalne vlade je konsolidiran i Nara je uživala veliki prosperitet, stoji u UNESCO-vom opisu mjesta baštine.

Kada je riječ o ovom incidentu u kompleksu hrama Toshodaiji, u popularnom turističkom odredištu, policija je rekla da je 17-godišnji posjetitelj noktom urezao slova u drveni stup.

Taj je stup dio ‘Zlatne dvorane‘ hrama koja se smatra klasičnim primjerom rane japanske budističke arhitekture te je proglašena nacionalnim blagom.

Mladić je navodno urezao ime ‘Julian‘ u stup, a jedan japanski turist koji je također bio u hramu u to vrijeme je vidio dječaka kako uništava stup te je upozorio osoblje hrama. Tinejdžer je kasnije ispitan pod sumnjom da je prekršio japanski Zakon o zaštiti kulturnih dobara.

Dječak je priznao djelo i rekao da nije to učinio s namjerom da našteti japanskoj kulturi. Sada je s roditeljima, a s njima je bio i kada se ovo dogodilo.

- Zabrinuti smo da bi se ovakvo što moglo ponoviti. Iako je možda učinjeno bez zlobe, svejedno je žalosno i tužno, rekao je Mainichi Shimbunu, redovnik u hramu. Dodao je da se niz sličnih incidenata dogodio 2015. godine, kada je nekoliko japanskih hramova i svetišta vandalizirano. Mete su također bile dijelovi Svjetske baštine UNESCO-a, a tada su zgrade poprskane tekućinom nalik ulju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 09:01