'TO JE MOJE MIŠLJENJE'

TINEJDŽERICA MILA KOJA SE NAŠLA NA METI UVREDA I PRIJETNJI PROGOVORILA O ISTUPU KOJI JE UZBURKAO JAVNOST 'Baš sam htjela bogohuliti! Nema kajanja!'

 
 Screenshot / YOUTUBE

Šesnaestgodišnja Mila Orriols, Francuskinja koja je u video snimci koju je objavila na Instagramu ustvrdila da je "protiv svih religija", da "mrzi religiju", da je "Kur’an pun mržnje" te da je "islam sranje", rekla je u televizijskom intervjuu u emisiji Quotidien na postaji TMC da je htjela bogohuliti, piše BBC.

Orriols se ispričala zato što je uvrijedila one koji 'u miru' prakticiraju svoju religiju, a rekla je i da joj je žao što je bila vulgarna. "Ne žalim nimalo zbog onog što sam rekla. To je moje mišljenje", rekla je.

Djevojka je rekla da joj je život trenutno na čekanju zbog ove kontroverzne situacije.

Ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner u utorak je rekao da su Orriols i njezina obitelj pod policijskom zaštitom.

Tinejdžerica je zbog incidenta morala prekinuti školovanje, a primila je i mnoštvo prijetnji smrću i silovanjem. Nazivali su je i "smrdljivom lezbačom" jer je u videu u kojem se dotaknula islama jednog udvarača, muslimana, odbila zato što je homoseksualka. Taj ju je potom optužio za rasizam. Orriols mu je rekla da nije rasistica, već da je protiv svih religija. U videu koji je objavila nakon prvog ustvrdila je da "mrzi religiju, da je Kur’an pun mržnje, da se u njemu nalazi samo mržnja te da je islam je sranje". Djevojka je u međuvremenu deaktivirala svoj profil na Instagramu.

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer u ponedjeljak je rekao da se radi na tome da se Orriols u školu vrati u miru kako bi mogla nastaviti sa svojim životom.

Javno je tužiteljstvo nakon incidenta otvorilo dvije istrage - jednu o prijetnjama smrću koje je Orriols dobivala, a drugi o njezinim izjavama. Druga je istraga pokazala da djevojka nije poticala mržnju jer nije govorila protiv muslimana, nego protiv islama, što je u Francuskoj dopušteno. Naime, za razliku od nekih zemalja (većinom arapskih) u kojima je blasfemija kažnjiva čak i smrću, u Francuskoj je legalna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:39