ZNANSTVENA SENZACIJA

TINEJDŽERICA ZARAŽENAHIV-OM VIŠE NEMA TRAGOVEVIRUSA Prestala piti terapiju prije12 godina i sama svladala bolest

 C. Goldsmith / Wikimedia Commons

VANCOUVER - Osamnaestgodišnja Francuskinja zaražena HIV-om u remisiji je, što znači da su nalazi normalizirani, aktivnost bolesti je zaustavljena, a simptomi su nestali, unatoč tomu što ne uzima nijedan lijek protiv tog virusa već 12 godina, objavili su sudionici Međunarodne udruge za borbu protiv AIDS-a na konferenciji održanoj u Vancouveru.

To je prvi slučaj dugogodišnjeg razdoblja bez bolesti evidentiran kod djeteta. Stručnjaci smatraju da je potrebno provesti opsežna istraživanja kako bi se otkrilo zašto neki pacijenti uspijevaju kontrolirati virus u organizmu i nakon što prekinu terapiju. Djevojka je rođena 1996., a virus joj je prenijela majka - na kraju trudnoće ili tijekom porođaja.

Već s tri mjeseca počela je dobivati antiretroviralne lijekove, no obitelj je odlučila prekinuti liječenje kada je imala šest godina. Dvanaest godina kasnije, razina virusa u njezinoj krvi preniska je da bi se mogla izmjeriti, unatoč tomu što su liječnici upozorili da bi se stanje moglo izmijeniti.

"Vrlo je vjerojatno da je djevojka u virološkoj remisiji tako dugo jer je počela primati kombinaciju antiretroviralnih lijekova nedugo nakon rođenja, odnosno saznanja da je zaražena", smatra dr. Asier Saez-Cirion s pariškog Instituta Pasteur.

"Dakle, na slučaju ove mlade djevojke vidimo da je dugogodišnja remisija moguća kod djece, ali i kod odraslih. Unatoč tomu, takvi su slučajevi vrlo rijetki. Djevojka živi uobičajenim načinom života. Njezin je slučaj jedinstven, no prošao je nezamijećeno, čak i među francuskim kliničarima", kaže dr. Saez-Cirion.

Prije dvije godine djevojčica iz Amerike, koju su prozvali bebom iz Mississippija, rođena s virusom HIV-a koji joj je pri porođaju prenijela majka i dalje je u remisiji, a poznat je i slučaj pacijenta koji virus pod kontrolom drži već 13 godina, unatoč tomu što je prestao uzimati lijekove.

"Slučaj francuske tinejdžerice snažan je dokaz velike prednosti početka uzimanja terapije antiretroviralnim lijekovima što je prije moguće", kaže profesorica Sharon Lewin s australskog sveučilišta Melbourne.

"Ovaj je slučaj značajan jer pokazuje da su nam potrebna opsežna istraživanja kojima ćemo utvrditi tko od zaraženih pacijenata sa sigurnošću smije prekinuti s antiretroviralnom terapijom i uspjet će zadržati virus pod kontrolom. Moramo pronaći test na HIV kojim ćemo mjeriti nisku razinu virusa ili pronaći bolji način da bismo predvidjeli kako će tko reagirati. Ako nam to uspije, uspjet ćemo poboljšati i klinička ispitivanja kada je o liječenju HIV-a riječ", smatra Lewin, dodajući da je potrebno otkriti još sličnih slučajeva, kao i njihove markere da bi se ustanovilo može li se remisija predvidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2023 09:14