VRIJE U ARGENTINI

Tisuće Argentinaca izašle na ulice u znak podrške optuženoj potpredsjednici

Fernandez de Kirchner optužena je za prijevaru države i umiješanost u preusmjeravanje javnih sredstava dok je bila predsjednica

Prosvjed

 Luis Robayo/Afp

Tisuće sljedbenika argentinske bivše predsjednice i sadašnje potpredsjednice Cristine Fernandez de Kirchner izašlo je u subotu na ulice u znak podrške, nakon što su je dva tužitelja ‘pozvala‘ na 12-godišnju zatvorsku kaznu i zabranu javnih dužnosti zbog navodne korupcije tijekom njezine vlade.

Tužitelji su ranije ovog tjedna (u ponedjeljak) optužili Fernandez de Kirchner za prijevaru države i umiješanost u preusmjeravanje javnih sredstava dok je bila predsjednica između 2007. i 2015. godine.

image

Cristina Fernandez de Kirchner

Luis Robayo/Afp

Najveći prosvjedi u subotu bili su ispred njezine kuće u elegantnoj četvrti Buenos Airesa Recoleta, gdje je u ranim jutarnjim satima policija postavila ograde kako bi spriječila veliko okupljanje.

Prosvjednici tvrde da je Fernandez de Kirchner žrtva sudskog progona i da je ograde podigao oporbeni gradonačelnik Buenos Airesa kao provokaciju, te su poslijepodne srušili barijere i sukobili se s policijom.

image

Prosvjed

Luis Robayo/Afp

Pritom je, prema lokalnim medijima, pet policajaca ozlijeđeno, dok su četiri prosvjednika uhićena.

O presudi i potencijalnoj kazni odlučit će sudac, što bi moglo potrajati mjesecima, a kako bi se Fernandez de Kirchner mogla i žaliti na bilo koju odluku, to bi moglo odgoditi konačnu presudu godinama.

image

Prosvjed

Luis Robayo/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:23