KAOS U BRAZILU

Tisuće Bolsonarovih pristaša upale u brazilski Kongres; Lula: ‘Znamo od kud je sve organizirano!‘

Tisuće pristaša bivšeg predsjednika uspjelo je preskočiti rampu koja vodi do ulaza u Kongres

Bolsonarovci su upali u Palacio do Planalto

 Evaristo Sa/Afp/Profimedia

U glavnom gradu Brazila, Braziliji, došlo je do sukoba između policije i pristaša bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara, javlja Corriere della Sera. Naime, pristaše bivšeg desničarskog vođe, kojeg je Ignacio Lula porazio na posljednjim predsjedničkim izborima, upali su u Palacio do Planalto (sjedište Vlade i predsjednika Federativne Republike) i Vrhovni sud, koji je kao izborna komisija utvrdio pobjedu Lule. Policija je odgovorila bacanjem suzavca. U međuvremenu je policija oslobodila Vrhovni sud, a nešto prije ponoći i zgradu Kongresa. Vjeruje se kako je napad bio koordiniran putem aplikacije WhatsApp.

Tjednima su Bolsonarove pristaše demonstrirali, okupirali ulice ili prosvjedovali ispred vojnih vojarni, te pozivali na vojnu intervenciju jer ne prihvaćaju Lulinu pobjedu. Iako je Bolsonaro predao vlast, i dalje odbija priznati poraz i prihvatiti službene rezultate izbora.

Bolsonaro je inače prije nekoliko dana odletio u SAD kako ne bi prisustvovao primopredaji vlasti i inauguraciji novog predsjednika. Lula je pak u Sao Paulu radi poplava, no nakon pokušaja zauzimanja Kongresa ubrzo se obratio naciji.

- Ovo je barbarski akt, povreda prava brazilskog naroda. Fanatični fašisti koji su učinili ono što se nikada nikada nije usudio učiniti. Hoćemo otkriti tko je ovo financirao. I jamčim vam da će biti kažnjeni i oni i vandali - kazao je brazilski predsjednik, te dodao kako će njegova vlast djelovati za uspostavljanje reda, a da će u svemu ostalome ostati ovlaštenja Federalnog okruga. Dakle, nije riječ o izvanrednom stanju, ali federalna intervencija ima djelomično te karakteristike.

Lula je optužio je prethodnu "genocidnu vladu" da je u blagajni ostavila premalo novca za te intervencije, kao i vojnu policiju Federalnog okruga da nije obavila svoju dužnost.

- Ne znam je li ovo sve organizirao Bolsonaro, ali znam da je organizirano iz Miamija kamo je otišao na odmor. Mnogi govori bivšeg predsjednika Brazila stimulirali su ovaj kaos - poručio je Lula. Dokaže li se, što tvrdi Lula, da se odande vuku konci ovog kausa u glavnom gradu, to bi moglo biti neugodno po predsjednika SAD-a Joea Bidena.

Nova vlada već je pokušala demobilizirati kampove koje su Bolsonarove pristaše postavili u raznim dijelovima zemlje, uključujući i jedan ispred vojnog stožera u Brasiliji.

No danas su se oni iz svog kampa pokraj stožera vojske, mnogi od njih umotani u brazilske zastave, prvo zaputili u ministarstvo pravosuđa, a zatim do sjedišta Vlade.

Brazilski mediji javljaju kako je sigurnosni policijski kordon u potpunosti bio razbijen, a tisuće ljudi marširalo rampom koja omogućava pristup zgradi. Scenarij je to koji gotovo u potpunosti pratio ono što se dogodilo 6. siječnja prije dvije godine u Washingtonu kada su Trumpove pristaše jurišale na Capitol Hill. Na televizijskim snimkama može se vidjeti i kako prosvjednici razbijaju namještaj unutar Vrhovnog suda i Kongresa. Bolsonarove pristaše su potpalili tapison u Zelenoj dvorani Kongresa, ali požar je ugašen. Oštećene su slike koje su strani šefovi država i vlada darovali Kongresu, a kroz prozor su izbacili i statutu Isusa.

“Ovaj apsurdni pokušaj nametanja volje silom neće prevladati. A snage koje su nam na raspolaganju su na djelu”, poručio je ministar pravosuđa Flavio Dino. Predsjednik Senata Rodrigo Pacheco oglasio se na Twitteru te je osudio "nedemokratska djela" prosvjednika i pozvao na brzu reakciju pravosuđa.

Guverner Federalnog okruga Brasilije Ibanes Rocha smijenio je svog (okružnog) ministra sigurnosti Andersona Torresa, smatra ga odgovornim za upad. Anderson Torres, danas nije u Brasiliji, nego je prije nekoliko dana otišao na Floridu. Isto tako i nekoliko istaknutih Bolsonarovih pristaša. Za Torresa je izdan i uhidbeni nalog.

U mjesecima prije izbora, Bolsonaro je kopirao Trumpa tako što je opetovano govorio o mogućoj izbornoj prevari, pripremajući teren za masovne prosvjede u slučaju da izgubi. Također, poput Trumpa, prekršio je tradiciju i nije prisustvovao inauguraciji svojeg nasljednika, niti mu je osobno uručio predsjedničku lentu, već je napustio glavni grad i otišao na Floridu.

Istovremeno dok je trajao pokušaj puča, u Rio de Janeiru su pripreme za karneval u punom jeku, i čini se kako nikoga tamo nije previše briga za ono što se dešava u Braziliji.

image
Agif/Ddp Usa/Profimedia/Agif/ddp Usa/profimedia
image
Evaristo Sa/Afp/Profimedia/Evaristo Sa/afp/profimedia
image
Evaristo Sa/Afp/Profimedia/Evaristo Sa/afp/profimedia
image
Evaristo Sa/Afp/Profimedia/Evaristo Sa/afp/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:56