DOSTA IM JE BILO

Tisuće Čeha prosvjedovalo u centru Praga protiv covid mjera: ‘Ograničenja su put u pakao!‘

„Država bi trebala poslušati zahtjeve građana. Ograničenja nas vode na put za pakao“
 Michal Cizek/AFP

Tisuće Čeha okupile su se u nedjelju u Pragu na trgu Wenceslas mašući zastavama i skandirajući slogane protiv ograničenja uvedenih u svrhu suzbijanja covida-19, unatoč rastućoj zarazi.

image
Michal Cizek/AFP

Prosvjednici se uglavnom protive oštrim mjerama za osobe koje nisu cijepljene, a ograničenja uključuju i zabranu ulaska u restorane.

image
Michal Cizek/AFP

„Država bi trebala poslušati zahtjeve građana. Ograničenja nas vode na put za pakao“, rekla je prosvjednica Zuzana Vozabova.

U Češkoj, zemlji od 10.7 milijuna stanovnika, najveći broj slučajeva zabilježen je u srijedu - 54.689. Također, brojevi zaraženih zabilježeni posljednjih dana svrstavaju se među najviše od početka pandemije.

image
Michal Cizek/AFP

Unatoč rastućem broju zrazaženih, vlada je prošlog tjedna ukinula uredbu prema kojoj je cijepljenje protiv covida-19 bilo obvezno za ključne stručnjake i starije od 60 godina, kako bi izbjegla „produbljivanje rascjepa“ u društvu.

Vladajuća koalicija desnog centra premijera Petra Fiale skratila je vrijeme izolacije i karantene, a ujedno je donijela odluku o obaveznom testiranju zaposlenika u tvrtkama.

image
Michal Cizek/AFP

U subotu je broj hospitaliziranih iznosio 1989, što je puno manje od prethodnog vrhunca pandemije, na prijelazu između studenog i prosinca, kada je taj broj iznosio oko 7000.

U Češkoj je od početka pandemije zabilježeno 37.184 umrlih od covida-19, što je jedna od najgorih stopa u svijetu po glavi stanovnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. veljača 2023 22:16