NAPADA ŽIVČANI SUSTAV

Tisuće 'DJECE ZOMBIJA' u Ugandi boluju od MISTERIOZNE bolesti: Ponašaju se 'poput divljih životinja', prestaju rasti...

Djeca su prozvana 'zombijima' jer s vremenom izgube sposobnost hodanja i u stanju su samo vući se po zemlji
 AP

Više od 3.000 djece u Ugandi trenutno je pogođeno rijetkom i neizliječivom bolesti koja im je donijela nadimak 'djece zombija' i koja je, s obzirom na simptome, nazvana 'bolest kimanja glavom', izvještava CNN. Bolest, koja kod djece uzrokuje opću fizičku nemoć i zastoj razvoja mozga, pogađa isključivo djecu u dobi od pet do 15 godina.

Djeca su prozvana 'zombijima' jer s vremenom izgube sposobnost hodanja i u stanju su samo vući se po zemlji. Roditelji ih moraju vezivati prije nego izađu iz kuće da se djeca ne ozlijede ili ne odlutaju, a u napadajima u kojima se djeca „ponašaju poput divljih životinja“, često pregrizu poveze, piše David Ferguson za Business Insider . Više od 200 sekundarnih smrti takve djece uzrokovano je požarima, padovima i sličnim nesrećama koje su sama 'djeca zombiji' uzrokovala u napadima ili kad su odlutala od kuće.

Agnes Apio, čiji sin Francis boluje od ove bolesti, ispričala je kako joj je teško gledati kako joj sin propada dok mu briše muhe s lica i urin nakon njegovih nekontroliranih napadaja. Grace Lagat svoje dvoje djece vezuje za ruke i noge otkad joj je kći nedavno odlutala i nestala na pet dana.

Iako znanstvenici još nisu sa sigurnošću otkrili uzročnika ove zlokobne bolesti, neka istraživanja su pokazala da bi to mogao biti parazitski crv Onchocerca volvulus čiji je prijenosnik crna muha. Taj parazit inače uzorkuje i rječno sljepilo i akutni manjak vitamina B6.

Bolest prvo napada živčani sustav, a zatim mozak. Rani simptomi su manjak koncentracije i u toj fazi djeca obično kažu kako im je teško razmišljati. U sljedećoj fazi nastupa nekontrolirano kimanje glavom, koje je znak da će uslijediti napadaji slični epileptičnima. S vremenom se mozak prestane razvijati, a tijela zaraženih prestanu rasti. Za ovu 'djecu zombije' nema lijeka i do sada nije zabilježen niti jedan slučaj oporavka , piše The Daily Tech.

Liječnici i pripadnici Ugandanskog crvenog križa oštro kritiziraju Ugandansku vladu zbog letargije u rješavanju slučajeva 'djece zombija'. Već je 2009. dr. Joaquin Saweka, koji je u sklopu tima Svjetske zdravstvene organizacije posjetio sjevernu Ugandu, upozorio kako je situacija akutna, jer je od 26 djece pri jednom pregledu njih čak 12 pokazivalo simptome bolesti kimanja glavom.

Zasada, liječnici propisuju lijekove za epilepsiju, no oni uspijevaju samo usporiti razvoj bolesti, ne i zaustaviti je. Vladini dužnosnici izjavili su da je nova generacija lijekova za epilepsiju trenutno u fazi testiranja i da se provode posebna osposobljavanja za lokalne liječnike. Više od toga, kažu, nije moguće učniti u borbi protiv bolesti čiji je uzročnik i dalje nepoznat.

Ova je bolest prvi puta zabilježena u Sudanu 1960.-ih , a trenutno je geografski ograničena na južni Sudan, Tanzaniju i sjevernu Ugandu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:37