DRAMA U ČEŠKOJ

Tisuće na ulicama traže ostavku premijera: ‘Fašisti! Strgnite ukrajinsku zastavu!‘

Češki su mediji javili da je jedan prosvjednik oboružan megafonom pozvao mnoštvo da strgne ukrajinsku zastavu sa zgrade Nacionalnog muzeja

Prosvjed u Pragu

 /Afp/twitter

Tisuće osoba prosvjedovale su protiv češke vlade i siromaštva u subotu u Pragu, na skupu "Češka protiv siromaštva" koju je organizirala nova politička stranka.

"Skupili smo se danas kako bismo izrazili revolt protiv siromaštva", rekao je okupljenom mnoštvu Jindrich Rajchl, šef stranke PRO koja je organizirala skup.

image
Stringer/Afp
image
Stringer/Afp
image
Stringer/Afp

Češka je suočena s rekordnom inflacijom, prije svega zbog rasta cijena energije čemu je uzrok rat u Ukrajini.

Prosvjednici su pozvali vladu premijera desnog centra Petra Fiale na ostavku, dok je Jindrich Rajchl rekao da želi vladu koja će se prije svega "baviti interesima čeških građana".

Također su kritizirali NATO i pozvali na hitan mir u Ukrajini.

Češki su mediji javili da je jedan prosvjednik oboružan megafonom pozvao mnoštvo da strgne ukrajinsku zastavu koja je vijorila na zgradi Nacionalnog muzeja.

Na društvenim medijima pojavila se i snimka koja prikazuje s jedne strane ulice ljude koji drže ukrajinske zastave, dok se s druge strane ulice vijore češke zastave, a prosvjednici ovima preko puta uzvikuju: ‘Fašisti!‘

Uz snimke pojavile su se i neke fotografije koje prikazuju jednog prosvjednika u jakni sa znakom Wagner grupe, dok jedan mladić ima na jakni znak ‘Z‘, simbol ruske invazije na Ukrajinu.

Češki mediji navode kako je 15 osoba uhićeno.

Protivnici vlade Petra Fiale tvrde da se on više bavi Ukrajinom nego svojim vlastitim narodom.

Češka je poslala Ukrajini značajnu vojnu i humanitarnu pomoć od početka ruske agresije u veljači 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 05:15