IZGUBLJENO POVJERENJE

Tisuće napustile državu, nemali broj Ukrajinaca ne želi se boriti: ‘Uhvatilo me u leđima...‘

Predsjednik Volodimir Zelenski najurio je sve šefove regionalnih ureda za novačenje
 ROMAN PILIPEY/AFP

Ukrajina se muči sa zadovoljavanjem potražnje za vojnicima, piše BBC. Volonteri nisu dovoljni. Zemlja stalno mora nadomjestiti desetke tisuća vojnika koji su ubijeni ili ozlijeđeni. Još ih je i više jednostavno umorno. Već se 18 mjeseci bore protiv Rusa i plaćeničke vojske Wagner.

Ima i onih koji se ne žele boriti. Tisuće su napustile Ukrajinu. Neki nakon što su podmitili razne dužnosnike, a neki nakon što su na kreativne ili manje kreativne načine izbjegli vojna lica zaduženja za regrutiranje novih snaga. Ista su se ta vojna lica zbog taktika koje primjenjuju prilikom procesa novačenja našla na udaru kritika.

- Sustav je zastario - rekao je BBC-u Ukrajinac koji je od njega zatražio da ga u tekstu identificiraju kao "Jegora". Mentalno zdravlje njegova oca otišlo je kvragu nakon što kao pripadnik vojske Sovjetskog Saveza borio u Afganistanu. Zato Jegor ne želi u rat.

Prije početka rata u Ukrajini, muškarci koji su bili sposobni za vojsku, a nisu htjeli služiti vojni rok, mogli su tu obvezu obaviti u civilnoj službi. Kad je nakon invazije proglašeno izvanredno stanje, vojno sposobni muškarci više nisu mogli birati.

Jegor smatra da bi im se trebalo omogućiti da biraju između vojne i civilne službe, čak sada.

- Svaka je situacija individualna. Činjenica da u ustavu stoji da se muškarci moraju boriti nije u skladu s današnjim vrijednostima - rekao je Jegor.

image
Sergei SUPINSKY/AFP/Profimedia

Nakon što je ga je u Kijevu nedavno zaustavila policija i optužila za izbjegavanje vojne službe, poslan je u centar za novačenje. Pušten je kući nakon što je vojnim dužnosnicima objasnio da ima problema s leđima. Jegor se, međutim, boji da idući puta njegovo objašnjenje možda "neće proći". Službu ne moraju odraditi oni lošeg zdravlja, samohrani roditelji i njegovatelji ranjivih grupa građana. Ako vas uhvate za aktivno izbjegavate službu, novčano će vas kazniti, a mogli biste završiti i u zatvoru, možda čak i na tri godine.

- Svakome bi se trebalo dopustiti da doprinese ratnim operacijama ako se njegova situacija uzme u obzir. Žao mi je ljudi koji su na fronti, a ja nemam pacifističku alternativu - rekao je Jegor.

Proces novačenja u Ukrajini našao se na udaru optužbi za korupciju. Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski najurio je sve šefove regionalnih ureda za novačenje nakon što su optuženi za zastrašivanje i primanje mita. Obitelj jednog dužnosnika u centru za novačenje u Odesi nedavno je optužena za kupovanje automobila i imovine na južnoj obali Španjolske koji su koštali više milijuna američkih dolara. Dužnosnik je rekao da o tome ne zna ništa. Ukrajinski obrambeni dužnosnici rekli su BBC-u da su ti navodni prekršaji "sramotni i neprihvatljivi".

Većina muškaraca mlađih od 60 godina zbog mobilizacije ne može napustiti zemlju. Tisuće ih svejedno iz nje pokuša pobjeći u obližnju Rumunjsku. Oni koji su još uvijek u Ukrajini, a ne žele se boriti, jedni drugima javljaju kada u njihove gradove dođu vojni dužnosnici zaduženi za novačenje. Grupe na komunikacijskoj platformi Telegram preko koje se šalju te poruke ponekad broje i po 100 tisuća članova. U tim se grupama dužnosnike zove "Maslinama" zbog boje njihovih uniformi. Ljudima koje sretnu obično uruče formulare koje imaju ispuniti i otići u centar za novačenje. Međutim, objavljeni su i izvještaji u kojima stoji da su neke civile odmah odvodili u centre, bez da su im omogućili da prije toga odu kući.

image

Uništeni ruski tenkovi u Kijevu

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Ministarstvo obrane Ukrajine zamolilo je Ukrajince da ažuriraju svoje podatke u nacionalnoj bazi podataka te reklo da će svaki novak dobiti prikladan zadatak. Ima i onih koji tvrde da dužnosnici zaduženi za novačenje civilima pristupaju na grub način te da ih zastrašuju. Objavljeni su i izvještaji u kojima stoji da su neki novaci nakon sve par mjeseci vojne izobrazbe poslani na prvu liniju bojišnice.

Ukrajinske vlasti sada žele povratiti izgubljeno povjerenje.

Slogan najnovije nacionalne informativne kampanje koju su pokrenule glasi: "U redu je bojati se". BBC navodi da se radi o pokušaju da se dječji strahovi povežu s onima koje mnogi Ukrajinci osjete kad razmišljaju o ruskoj invaziji.

Ukrajinska vojska u napuštenom ljetnom kampu u Kijevu civile uči kako se suprotstaviti okupatoru ako se nađu u potencijalno pogibeljnoj situaciji. Vojni ih instruktori uče rukovati oružjem i sakriti se od eksplozije granate. Postoji nada da će se neki nakon te edukacije poželjeti pridružiti vojsci. Kako piše BBC, taktika je upalila. Dvadesetdvogodišnji student Anton prije nije bio spreman ići u rat, no sada je, i to zahvaljujući spomenutoj edukaciji.

image
Danylo Antoniuk/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

- Moram se pripremiti za odlazak - rekao je Anton.

Anton je BBC-u rekao da misli da nije dobro to što neki Ukrajinci izbjegavaju vojnu službu. Ipak, kaže da razumije zašto se neki ne žele boriti.

- Naravno, i ja se bojim. Svi se boje. Međutim, ako situacija pogorša, nema šanse da ću ostati u Kijevu i sjediti na rukama - rekao je Anton.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 09:30