OČAJ NA PRVOJ LINIJI

Tisuće Nepalaca ratuju za Ruse u Ukrajini, gorko su požalili: ‘Užas, mi smo im topovsko meso‘

Bivši ministar vanjskih poslova tvrdi da se između 14.000 i 15.000 Nepalaca bori u Ukrajini

Ilsutracija, ruski vojnik u Ukrajini

 Evgeny Biyatov/Sputnik/Profimedia/Evgeny Biyatov/sputnik/profimedia

Oko 15.000 Nepalaca bori se u Ukrajini na strani Rusije, privučeni obećanjem o plaći od 2000 dolara mjesečno, izvještava CNN. Neki kažu da su zarađivali i do 4000 dolara mjesečno, no nitko ne zna koliko ih je poginulo. Nepalska vlada u međuvremenu je zabranila svojim građanima odlazak u Rusiju, a članovi obitelji prosvjeduju pred sjedištem Komunističke partije Nepala kako bi izvršili pritisak na vlasti da im pomognu vratiti bližnje.

Maoistički borac

Bivši nepalski policajac Ram Sharma kao zaštitar u hotelu u Dubaiju zarađivao je oko 450 dolara mjesečno, pa je odmah pristao kad ga je nazvao agent iz Katmandua da mu ponudi odlazak u Rusiju. Agenti u Nepalu naplaćuju između 5000 i 7000 dolara za sređivanje turističke vize, prenosi CNN.

Ramchandra Khadka (37) ispričao je američkim novinarima da su ga poslali na prvu crtu u Bahmutu lani u rujnu, nakon samo dva tjedna obuke. U Nepal se vratio nakon ranjavanja. Imao je ratnog iskustva, borio se na strani maoističkih pobunjenika koji su od sredine 90-ih vodili desetogodišnji krvavi rat s nepalskom vojskom.

Zatim je u Afganistanu radio kao plaćenik za snage NATO-a. Bez nade da će dobiti posao u Nepalu, odlučio se pridružiti Rusima. Nije znao da će situacija biti tako užasna, kaže. Dvaput su ga poslali u Bahmut, tamo je proveo mjesec dana. Pogođen je metkom u kuk. Nakon što su ga prebacili nekoliko stotina metara od prve crte, pogođen je gelerima kazetne bombe.

image

Bojišnica kod Bahmuta

Genya Savilov/Afp

Ruska je vlada lani stranim dragovoljcima ponudila najmanje 2000 dolara mjesečno i brzi postupak dobivanja ruske putovnice. Nepal je jedna od najsiromašnijih zemalja svijeta. Nepalska vlada kaže da se oko 200 njenih građana bori za rusku vojsku i da je najmanje 13 Nepalaca ubijeno u ratnoj zoni.

No oporbeni zastupnik i bivši ministar vanjskih poslova Bimala Rai Paudyal rekao je u četvrtak u parlamentu da se između 14.000 i 15.000 Nepalaca bori na prvim crtama, pozivajući Rusiju da objavi precizan broj.

Topovsko meso

Aktivist iz Katmandua Kritu Bhandari kaže da mu se proteklih tjedana obratilo 2000 ljudi tražeći pomoć da stupe u kontakt s članovima svojih obitelji koji su se otišli boriti kao ruski plaćenici u Ukrajinu. Tvrde da nisu s njima u kontaktu tjednima ili mjesecima. Povratnik s bojišta Ramchandra Khadka kaže da je veliki problem bio što Nepalci ne govore ruski. Sporazumijevali su se s nadređenima na engleskom.

Jezična barijera imala je veliku ulogu u smrti mnogih Nepalaca na prvim linijama, kaže on. “Ponekad ne možete razumjeti kamo biste trebali ići ili kako tamo stići”, kaže.

S ruskim časnicima komunicirao je pomoću aplikacije za glasovno prevođenje - ili rukama.

Mnogi povratnici s fronte optužuju Ruse da su ih gurali u prve redove kao topovsko meso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:19