EGZODUS ZBOG COVID-19

TISUĆE PARIŽANA POHRLILO PREMA RURALNIM DIJELOVIMA FRANCUSKE Lokalno stanovništvo bijesno jer im pustoše supermarkete i 'donose virus'

Dezinfekcija područja nedaleko Pariza
 AFP

Samo nekoliko sati prije nego što su na snagu u Francuskoj stupile mjere zabrane putovanja, odnosno preporuke da se iz kuća ne izlazi ako to baš nije apsolutno nužno, tisuće Parižana vlakovima su krenule na put.

Krcatim vlakovima uputili su se u ruralne krajeve zemlje gdje su naumili pronači utočište od pandemije novog koronavirusa. Ipak, stvari im ne idu po planu. Možda su izbjegli kaznu od 135 eura, koju su vlasti propisale u slučaju nepotrebnog udaljavanja iz kuće, ali su se suočili s bijesom lokalnog stanovništva u krajevima u koje pristigoše.

Kako javlja britanski Guardian, u jednom okrugu na jugu zemlje osvanuli su grafiti kojima se Parižane "i virus" tjera kući. Lokalne novine Sud Ouest izvještavaju kako su stanovnici ruralnih krajeva krajnje nezadovoljni.

- Tražimo od ljudi da ostanu u kućama, a od Parižana da ostanu u Parizu. Pokušajte shvatiti, ako četiri tisuće Parižana dođe i barem jedna trećina je zaražena koronavirusom bez da to zna, virus će se početi nekontrolirano širiti - citira list jednog stanovnika ruralnog dijela Francuske.

Nagla migracija

Neki od Parižana pohrlili su u svoje vikendice u zabačenijim dijelovima zemlje, no ni to nije naišlo na dobrodošlicu lokalnog stanovništva. Osim što se boje širenja zaraze, dodatna je bojazan da će se isprazniti lokalni dućani u kojima se snabdijevaju osnovnom živeži.

O svemu se oglasio i lokalni političar Ludovic Pons ustvrdivši da se "osjeća ljutito".

Parižani, hvala vam ali ne, nemojte nam donositi svoj virus - napisao je u objavi na svom Facebook profilu. Naknadno je ustvrdio da se neki Parižani ponašaju kao da su na praznicima.

- Obilaze barove, jedu školjke... Ovo nije odmor nego karantina za sve! - napisao je ljutiti Pons.

Francuska je zemlja sa gotovo 7800 potvrđenih slučajeva zaraze, te 175 preminulih od koronavirusa.

Liječnik iz Auraya, područja gdje je potvrđen jedan od prvih slučajeva, također je izrazio zabrinutost zbog ove nagle migracije stanovnika metropole.

- Bilo bi stvarno šteta da pojačani broj posjetitelja ove regije dodatno pogorša situaciju - kazao je.

Atmosfera je, navodi Guardian, posebice teška na otoku Belle-Ile-en-Mer, jednom od područja gdje među pet i pol tisuća stanovnika nije potvrđen nijedan slućaj zaraze. Lokalno stanovništvo želi da tako i ostane, a na vikendaše ne gledaju lijepo.

Predsjednik lokalne zajednice Fréderic Le Gars zamolio je tako da svi vikendaši, ako već moraju dolaziti, ostanu kod kuće. Gradonačelnik Thibault Grollemund dodao je kako poseban rizik prijeti i od nespremnosti lokalnih bolnica da pruže intenzivnu medicinsku njegu zatreba li ona nekom oboljeolm od koronavirusa.

Stanovnici Pariza koji su se odvažili na put i sami svjedoče kako su se suočili sa "hladnom dobrodošlicom" u drugim dijelovima Francuske, donosi Guardian.

- Krive nas jer im donosimo virus i praznimo police u supermarketima. Susjedi su me gledali poprijeko dok sam praznila kovčege - ispričala je jedna vikendašica. Dodala je kako nakon svega osjeća krivnju iako se zapravo samo htjela maknuti iz središta zaraze.

Zaključno, i francuska policija razmatra mogućnosti ograničavanja kretanja Parižana prema ruralnim naseljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 01:27