DESET PRIJEDLOGA

Tisuće prosvjednika u mimohodu Parizom: Žele spriječiti produljenje zakonskog roka za pobačaj

Sudionici skupa koji među kojima je bio velik broj mladih - nosili su transparente na kojima je pisalo: "Prestanite gnjaviti nerođene"

Prosvjed u Parizu 

 Stephane De Sakutin/Afp/Profimedia

Tisuće protivnika pobačaja u mimohodu su prošli Parizom kako bi prosvjedovali protiv nacrta zakona kojim se produljuje zakonski rok za prekid trudnoće i uputili svojih "deset prijedloga" kandidatima na francuskim predsjedničkim izborima, izvijestio je novinar agencije France Pressea.

Ove godine "glavna tema je zakonski nacrt" o kojemu raspravlja francuski parlament i koji treba odobriti produljenje zakonskog roka za prekid trudnoće s 12 na 14 tjedana, što je "nepravedan" tekst, rekao je na konferenciji za novinare Nicolas Tardy-Joubert, predsjednik "Hoda za život" koji se svake godine održava u siječnju.

image

Prosvjed u Parizu

Pierrot Patrice/abaca/Abaca Press/Profimedia

Sudionici skupa koji su se okupili po vrlo hladnom vremenu - među kojima je bio velik broj mladih - nosili su ružičaste i žute transparente na kojima je pisalo: "Prestanite gnjaviti nerođene" i "Život je pravo, a ne izbor".

Po procjeni organizatora, okupilo se dvadesetak tisuća ljudi, tri mjeseca prije prvog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj.

"Druga važna tema" ovog skupa jesu "predsjednički izbori", ocijenio je Tardy-Joubert, pozivajući kandidate da učine sve kako bi "zaštita ljudskog života bila "glavni nacionalni prioritet".

image

Protest u Parizu

Pierrot Patrice/abaca/Abaca Press/Profimedia

"Nikog ne podupiremo", dodao je, ali "iznosimo svojih deset prijedloga" kandidatima, kao što su "uvođenje najmanje trodnevnog razdoblja razmišljanja" prije odluke o prekidu trudnoće i neprihvaćanje "potpomognutog samoubojstva i eutanazije".

O tekstu koji je predložila zastupnica Albane Gaillot, bivša članica LREM-a (predsjedničke većine) i koji omogućuje produljenje zakonskog roka za prekid trudnoće, Senat će raspravljati u drugom čitanju 19. siječnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:15