EKOCID

Tisuće prosvjeduju na Mauricijusu zbog masovnog pomora delfina nakon naftne kataklizme

Jedan je prosvjednik nosio transparent sa slikom delfina prekrivenog naftom i tekstom ‘naši životi su važni‘
Prosvjed na Mauricijusu
 Fabien Dubessay/AFP

Tisuće ljudi prosvjedovale su u subotu u glavnom gradu Mauricijusa Port Louisu tražeći istragu o curenju nafte s japanskog broda i misterioznom pomoru najmanje 40 delfina pronađenih blizu naftne mrlje.

Zaštitari okoliša zahtjevaju istragu koja bi trebala utvrditi je li uginuće delfina rezultat nasukavanja broda za rasute terete MV Wakashia na koraljni greben prošli mjesec.

image
Prosvjed na Mauricijusu
Fabien Dubessay/AFP

Jedan je prosvjednik nosio transparent s fotografijom delfina prekrivenog naftom i tekstom "naši životi su važni", a drugi je tražio ostavku vlade.

Vlasti su obećale da će provesti obdukciju uginulih delfina i osnovale su povjerenstvo za istragu istjecanja nafte.

image
Prosvjed na Mauricijusu
Fabien Dubessayv

Naftna mrlja potječe s japanskog teretnog borda MV Wakashio koji se nasukao 25. srpnja i tjedan dana poslije počeo ispuštati naftu. Brod je u ponedjeljak potopljen.

Greenpeace je pozvao vladu Mauricijusa da otvori "hitnu istragu kako bi se utvrdio uzrok smrti delfina i ima li veze s curenjem nafte iz Wakashia".

image
Uginuli dupin
Beekash Roopun/AFP

Stvarni razmjeri incidenta još se utvrđuju, no znanstvenici su već upozorili na golemu ekološku katastrofu koja bi desetljećima mogla negativno utjecati na gospodastvo te otočne države ovisne

image
Uginuli dupin
Beekash Roopun/AFP
o turizmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:10