VELIKA BRITANIJA

Tisuće radnika hitne pomoći najavilo štrajk nakon što se sindikati i vlada nisu dogovorili oko porasta njihovih plaća

Sindikati zahtijevaju da povećanje plaća drži korak s inflacijom, koja je u studenom iznosila 10,7 posto

Medicinske sestre već su organizirale štrajk zbog nezadovoljstva plaćama

 Niklas Halle‘n/Afp

Tisuće radnika hitne pomoći u Britaniji najavilo je štrajk u srijedu nakon što se sindikati i vlada nisu uspjeli dogovoriti oko porasta njihovih plaća.

Sindikati zahtijevaju da povećanje plaća drži korak s inflacijom, koja je u studenom iznosila 10,7 posto, dok britanska konzervativna vlada odgovara da bi dvoznamenkasto povećanje plaća dodatno potaknulo inflaciju i nudi porast od oko četiri posto.

Ministar zdravstva Steve Barclay sastao se s predstavnicima sindikata u utorak poslijepodne, bez dogovora koji bi otkazao najavljeni štrajk.

Sindikat GMB tvrdi da su plaće u britanskom javnom zdravstvu pale za 17 posto u realnom iznosu od 2010., dok je potražnja za vozilima hitne pomoći porasla za 77 posto.

Vozači hitne pomoći pridružit će se medicinskim sestrama, željezničkom osoblju, službenicima za kontrolu putovnica i poštanskim radnicima koji svi planiraju štrajkati sljedećih tjedana.

Vlada računa na to da će se javno mnijenje okrenuti protiv sindikata dok se ljudi diljem Britanije suočavaju s odgođenim pregledima u bolnici, otkazanim vlakovima i odgođenim putovanjima usred blagdanske sezone. Ali ankete pokazuju da postoji visoka razina podrške radnicima, posebice medicinskim sestrama, čiji su štrajkovi diljem Engleske, Walesa i Sjeverne Irske prvi u 100-godišnjoj povijesti njihova sindikata.

Bolničari i ekipe hitne pomoći kažu da će nastaviti odgovarati na hitne pozive tijekom štrajka.

Iz Ministarstva zdravstva pozvali su Britance da dobro razmisle o kontaktnim sportovima i izbjegavaju zaleđene ceste tijekom štrajka hitne pomoći.

Vojska je stavljena u pripravnost da preuzme vožnju ambulantnih vozila, ali vojnici neće imati i ovlasti koje imaju djelatnici u pružanju hitne pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:41