StoryEditor
PROTIV 'KAPITULACIJE'

TISUĆE UKRAJINACA NA ULICAMA METROPOLE Prosvjednici dižu glas protiv autonomije proruskih separatističkih područja, poručuju: 'Rat se nastavlja'

 
 Valentyn Ogirenko / REUTERS

Tisuće prosvjednika okupile su se u nedjelju u središtu Kijeva da bi izrazile nezadovoljstvo zbog sve veće autonomije proruskih separatističkih područja koja bi mogla 'zaživjeti' u sklopu mirovnih napora Vladimira Zelenskog.

Po podacima policije na kijevskome Trgu Majdan okupilo se između 4000 i 5000 prosvjednika koji su izvikivali: "Ne kapitulaciji! Ne amnestiji!" te su isticali transparente na kojima je pisalo "Rat se nastavlja", a neki su izvikivali neprijateljske parole protiv Zelenskog.

"Svi mi želimo mir, no mir i kapitulacija dvije su različite stvari. Nisu ljudi zbog toga umirali", rekao je prosvjednik Mikola, koji se, kako je kazkao, protiv separatista borio na istoku zemlje 2014. i 2015.

People attend a rally against approval of the so-called Steinmeier Formula, in Kiev, Ukraine October 6, 2019.  REUTERS/Valentyn Ogirenko
Valentyn Ogirenko / REUTERS
 

Mirovni proces na istoku Ukrajine, gdje je sukob između ukrajinskih i proruskih vojnih snaga od 2014. do danas odnio gotovo 13.000 ljudskih života, posljednjih mjeseci bilježi izvjestan napredak.

Ukraine's former President Petro Poroshenko attends a rally against the approval of the so-called Steinmeier Formula, in Kiev, Ukraine October 6, 2019. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Valentyn Ogirenko / REUTERS
 

Izbor Zelenskog na funkciju predsjednika u travnju omogućio je nastavak dijaloga s Rusijom, što je u rujnu rezultiralo velikom razmjenom zatvorenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. lipanj 2020 14:33