TVORNICA KOD MADRIDA

Tisuće zaposlenika španjolskog ogranka Airbusa prosvjedovalo zbog planiranog preustroja

‘Protestiramo jer se kompanija, koristeći privremeno stanje zbog koronavirusa, želi riješiti 900 radnika‘, rekao je Jose Luis Collado
Prosvjed djelatnika Airbusa kod Madrida
 PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

Tisuće zaposlenika španjolskog ogranka Airbusa u četvrtak se okupilo ispred tvornice u blizini Madrida, mašući transparentima i pjevajući kroz maske u prosvjedu protiv plana preustroja kojim je predviđeno ukidanje stotina radnih mjesta.

Pandemija COVID-a 19 zaustavila je zračna putovanja i smanjila potražnju za zrakoplovima i sustavima koje proizvodi Airbus. Kompanija s 4-postotnom vlasništvu Španjolske priopćila je da će otpustiti oko 900 radnika u toj zemlji, u sklopu plana rezanja 15.000 radnih mjesta u svijetu.

Protestiramo jer se kompanija, koristeći privremeno stanje zbog koronavirusa, želi riješiti 900 radnika, rekao je Jose Luis Collado koji Airbusu radi 41 godinu.

"To je privremena situacija. Ona će proći i ne razumijemo zašto nas izbacuju na ulicu", kazao je.

Ispred gradske vijećnice Getafea gradonačelnik je održao govor u znak potpore radnicima.

Španjolski premijer Pedro Sanchez rekao je početkom mjeseca da vlada surađuje s Airbusom u nalaženju načina za očuvanje radnih mjesta, ali za sada nisu objavljene pojedinosti bilo kakvog lana spašavanja.

U Francuskoj i Njemačkoj slijede najveća otpuštanja u Airbusu - predviđeno je ukidanje po 5000 radnih mjesta. No, gubitak 900 radnih mjesta u Španjolskoj udar je na gospodarstvo koje je zbog pandemije među najpogođenijima u Europi.

Prije koronavirusne krize Airbus je planirao u Španjolskoj smanjiti broj radnih mjesta za oko 700.

Ranije je Nissan najavio zatvaranje tri pogona u Kataloniji, dok je Alcoa u procesu zatvaranja tvornice aluminija u sjeverozapadnom dijelu Galicije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 07:23