POGLEDAJTE VIDEO

Titanic kakvog još niste vidjeli: Nove snimke otkrile dosad neviđene detalje na potopljenom brodu

Olupinu je snimila tvrtka za ronilačke izlete OceanGate Expeditions i najjasniji je prikaz broda od njegovog potonuća

OceanGate Expeditions

 Screenshot/YouTube

Nova snimka slavnog Titanica otkrila je sidreni lanac težak oko 90 kilograma, golemo bočno sidro i jednostrani kotao koji je pao na dno mora kad se brod prije 110 godina prelomio na dva dijela i potonuo 3810 metara ispod površine Atlantskog oceana.

Olupinu je snimila tvrtka za ronilačke izlete OceanGate Expeditions i najjasniji je prikaz broda od njegovog potonuća, piše Daily Mail. Rezolucija od osam tisuća piksela omogućila je da snimku zumiraju bez gubljenja kvalitete i vide zapanjujuću razinu detalja i boja.

Ovo je druga godišnja ekspedicija na Titanic OceanGatea. Niz misija u trajanju od osam dana počelo je u svibnju i završilo u lipnju. Sudionici ekspedicije, takozvani stručnjaci za misiju, za svoje sjedalo na podmornici Titan izdvojili su 250 tisuća dolara, što je duplo više nego lani.

Osim stručnjaka na misijama sudjeluju i istraživači, a svi zajedno prizore potonulog giganta gledaju iz sigurno zatvorene podmornice.

- Nevjerojatni detalji na snimci u rezoluciji od osam tisuća piksela pomoći će našem timu znanstvenika i pomorskih arheologa da preciznije opišu raspadanje Titanica, a nastavit ćemo snimati 2023. godine i kasnije, rekao je Stockton Rush, predsjednik OceanGatea.

Stručnjaci za misiju zapravo su građani istraživači koji su svoju avanturu započeli ploveći na ekspedicijskom brodu od St. John‘sa u Newfoundlandu u Kanadi do 595 kilometara udaljene olupine Titanica. Na svakoj misiji mogu sudjelovati tri takva istraživača, uz arheologe i prave istraživače. Svako ronjenje traje između osam i deset sati.

Podmornica Titan opremljena je najnovijom tehnologijom kamera za snimanje slika ultra visoke rezolucije koje će pomoći odrediti stopu raspadanja olupine i procijeniti raznolikost morskog života koji se nastanio na njoj.

Nakon što je se Titan parkirao na Titanic, posadu je dočekalo ogromno sidro od 15 tona koje se još uvijek nalazi na palubi olupine i okov koji je izvorno bio pričvršćen za glavni jarbol koji je sada srušen. Vidjeli su nikad prije viđene detalje poput ugraviranog natpisa "Noah Hingley & Sons Ltd" na lijevom sidru.

- Kasnije u videu možete vidjeti tri okrugle strukture duž unutarnje strane ograde. To su trostruke užne vođice koje su se koristile za dovođenje pristanišne užadi do stupića na obali kako bi se brod pričvrstio za vrijeme stajanja u luci, rekao je Paul Henry Nargeolet, pilot podmornice i ronioc s Titanica.

Tijekom putovanja ronioci su uočili trup broda broj jedan, teretni prostor broj jedan i čvrste brončane kapistane, metalne strukture koje se koriste za premještanje teškog tereta pomoću užadi, kablova i lanaca. Na snimkama se vide i dramatični dokazi raspadanja mjesta gdje se dio Titanicove ograde srušio i otpao s broda.

- Jedan od najnevjerojatnijih isječaka prikazuje jedan jednostrani kotao koji je pao na dno oceana kad se Titanic razbio na dva dijela. Značajno je jer je to jedan od jednostranih kotlova kakvi su prvi uočeni kada je 1985. godine identificirana olupina, kazao je Rory Golden, stručnjak OceanGatea i veteran ronioc oko Titanica.

Izleti na Titanicov vodeni grob potiču uzbuđenje javnosti, ali su i uzrok kontroverzi. Stručnjaci vjeruju da su ekspedicije tijekom desetljeća dodatno oslabile integritet 110 godina stare olupine.

Jedna od njih je i slavno ronjenje redatelja Jamesa Camerona 2001. godine. Tijekom njegove ekspedicije, podmornica se sudarila s trupom broda. Slijetanje podmornice Titan oštetilo je palubu za šetnju.

Prema Nacionalnoj agenciji za istraživanje oceana i atmosfere, trup i struktura broda izgledno će se srušiti u sljedećih 40 godina.

Titanic, koji je prije prve plovidbe zaradio nadimak "nepotopivi brod", potonuo je 14. travnja 1912. godine, četiri dana nakon početka svog prvog putovanja od Southamptona u Engleskoj do New Yorka u SAD-u. Divovski brod sudario se sa santom leda i na kraju je poginulo 1517 od 2224 putnika i članova posade. Olupina je otkrivena prije 37 godina otprilike 4000 metara duboko na dnu Atlantika, oko 400 nautičkih milja od Newfoundlanda u Kanadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2022 21:30