BIZARNE RAZONODE

Titanic nije jedini: Superbogati mogu na Everest bez penjanja, ali ovo je putovanje daleko najbesmislenije!

Potraga za podmornicom Titan otvorila je pitanje svih apsurdnosti ultraelitnog turizma

Richard Branson nudi putovanja u svemir

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Potraga za nestalom podmornicom Titan, koja je turiste vozila u obilazak ostataka Titanica, otvorilo je pitanje apsurdnosti ultraelitnog turizma, koji si samo rijetki mogu priuštiti. Vjerojatno najpoznatija bizarna razonoda bogataša jest putovanje u svemir.

Kompanija Virgin Galactic, u vlasništvu britanskog milijardera Richarda Bransona, trebala bi krajem ovog mjeseca početi s dugonajavljivanim uslugama komercijalnog putovanja u svemir. Cijena jedne karte iznosi 450.000 dolara i uključuje plaćanje depozita od 150.000 dolara. Kompanija je već prodala 800 karata.

Od travnja prošle godine tvrtka SpaceX Elona Muska nudi letove u svemir. Svemirskom letjelicom SpaceX Dragon upravlja bivši NASA-in astronaut, a od troje civilnih putnika svaki treba izdvojiti oko 55 milijuna dolara za to nesvakidašnje iskustvo. Bogataši koji se žele popeti na Mount Everest, ali se ne žele kao ostali smrtnici pripremati za uspon mjesecima, pa i godinama, mogu jednostavno platiti oko 220.000 dolara za putovanje dugo tri tjedna uz nadzor stručnjaka.

Austrijska tvrtka Furtenbach Adventures svojim klijentima, tjednima prije kretanja na najvišu planinu, šalje generator i šator koji simuliraju uvjete na velikoj nadmorskoj visini. Tijekom uspona na planinu kompanija im također nudi "neograničen kisik" jer unajmljuje šerpe koji nose velik broj boca s kisikom na planinu. Oni koji žele iskusiti Everest, ali se ne žele na nj penjati, imaju mogućnost platiti 25.000 dolara kako bi skočili padobranom u tandemu s više od 7000 metara.

Adrenalinski ovisnici također mogu za 16.000 dolara bungee skokom iz helikoptera "zaroniti" u vulkan Vilarrica na jugu Čilea, jedan od najaktivnijih vulkana u Južnoj Americi. Milijunaši koji imaju želju pohvaliti se da su stajali na Južnom polu i proveli noć u kampu na Antarktici mogu platiti 50.000 dolara za šestodnevno putovanje na Južni pol.

Možda najbesmislenije putovanje pruža tvrtka Black Tomato, koja svojim klijentima nudi iskustvo nestanka, odnosno osjećaja da su se izgubili u pustinji, džungli ili na pustom otoku. Dok se oni prave da preživljavaju na nekom udaljenom mjestu u svijetu bez pristupa internetu, iz daljine ih promatra spasilački tim koji uskače na bilo kakav znak opasnosti.

Putnici čak mogu izabrati koliko dugo žele ostati "izgubljeni". Takvo putovanje košta oko 100.000 dolara, a reklamira se kao "usluga ultimativnog iskustva za pomoć ljudima da se isključe, uključe u trenutak i postignu prekrasan osjećaj zadovoljstva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:31