EDVARD BROZ

Titov unuk zbog prometne iz 1992. završio u srpskom zatvoru: Čak 16 godina skrivao se u Hrvatskoj

Odmah nakon nesreće, Broz je pobjegao u Hrvatsku. Uhićen je 16 godine kasnije pa je opet pobjegao nakon tri dana pritvora
Josip Broz Tito
 Sanden/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

Edvard Broz, unuk Josipa Broza Tita, osuđen je na osam mjeseci zatvorske kazne zbog prometne nesreće iz 1992. godine u Zemunu.

Agencija Tanjug piše kako je Brozu (70) izrečena prvostupanjska presuda u odsustvu jer je u bijegu od 2008. godine. Navodno živi u Zagrebu.

Viši sud u Beogradu osudio ga je za "krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa". Sjednica Žalbenog suda po žalbama na ovu prvostupanjsku zakazana je za četvrtak, 11. ožujka.

Edvard Broz osuđen je da je 20. kolovoza 1992. godine izazvao prometnu nesreću u kojoj je poginuo njegov prijatelj, Beograđanin Gojko Popović.

Odmah nakon nesreće, Broz je pobjegao u Hrvatsku, ali je 16 godina kasnije uhićen, 21. siječnja 2008. na graničnom prijelazu Batrovci, dok je pokušavao ući u Srbiju.

Poslije tri dana pritvora, pušten je da se brani sa slobode i oduzeta mu je putovnica. Krajem ožujka 2008. pojavio se na počeku suđenja pred Višim sudom u Beogradu gdje je iznio obranu i kajanje za smrt prijatelja. No, ubrzo nakon toga ponovno je pobjegao.

Nije po pojavio na ročištima u svibnju, lipnju i rujnu 2008., pa je sud u studenom te godine za njime raspisao međunarodnu tjeralicu.

Početkom prošle godine, počelo je suđenje u njegovom odsustvu.

Edvard Broz je jedan od unuka nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita te sin iz drugoga braka Titova starijega sina, pokojnoga Žarka Broza, umirovljenoga kapetana Crvene armije, sa subotičkom Hrvaticom Terezom Kujundžić zvanom Babika.

U Mostaru je završio Vojnu zrakoplovnu školu i po povratku u Beograd najprije je postao stjuard u JAT-u, a potom se zaposlio u zračnoj luci u Surčinu u kontroli leta.

S prvom suprugom Tijanom ima sina Žarka, a s drugom, stjuardesom Verom Pejić sina Edvarda mlađeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:02