ŽALIT ĆE SE

TITOVI NASLJEDNICI NEĆE DOBITI NIŠTA! Sud odbacio zahtjeve da im raspodijeli imovinu bivšeg predsjednika Jugoslavije

Nasljednici nekadašnjeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita neće dobiti ništa od imovine koju su tražili, odlučio je Prvi osnovni sud u Beogradu, pišu Večernje novosti .

U dopunskom ostavinskom rješenju koje je potpisala sutkinja Ljubica Nenadić, sud je kao neosnovane odbio sve zahtjeve nasljednika. Odbijeni su i zahtjevi zastupnika dinastije Karađorđević i države da se uključe u postupak.

U obrazloženju rješenja sud podsjeća da je ostavinski postupak za podjelu Titove imovine pravomoćno okončan pred Četvrtim općinskim sudom u Beogradu još 1991. godine. U njemu je podijeljeno oko 800 komada odjeće, obuće i maršalovih osobnih stvari. Nezadovoljna, njegova supruga Jovanka Broz je u ožujku 2002. podnijela zahtjev za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja, nakon što je u siječnju te godine Savezni ustavni sud proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu koje su vezane za život i rad Josipa Broza. Odlukom Ustavnog suda, prvobitno ostavinsko rješenje Četvrtog općinskog suda izgubilo je pravni učinak.

Sutkinja Nenadić dalje navodi da se imovina koju su nasljednici tražili u dopunskom postupku, a koja je prestala biti društveno vlasništvo (umjetnine, porculan, nakit, pokloni, namještaj, numizmatička i zbirka satova, automobili...), ne može smatrati naknadno pronađenom ostavštinom, pa samim tim nisu ni ispunjeni zakonski uvjeti za donošenje dopunskog ostavinskog rješenja.

- Nužan preduvjet za donošenje rješenja je da se radi o imovini za koju se u vrijeme donošenja rješenja nije znalo da pripada ostavštini, što konkretno nije slučaj. Sada pokojna Jovanka Broz u tijeku ostavinskog postupka predlagala je da se raspravi i imovina koja je kasnije bila obuhvaćena Zakonom o upravljanju stvarima u društvenom vlasništvu vezanoj za život i rad Tita - obrazlaže sud.

Također se dodaje da su se Jovankinom prijedlogu usprotivili Titovi sinovi Žarko i Aleksandar Miša Broz, a pokojni Žarko je kao razlog naveo da je njezin zahtjev usmjeren ka državi.

- Time je osporio navode pokojne Jovanke Broz da je imovina, čije je raspravljanje ona predložila, imovina ostavitelja - konstatirala je sutkinja.

Goran Petronijević, zastupnik Titovog unuka Joške, smatra da je ovakvo tumačenje prvostupanjskog suda potpuno pogrešno.

- Donošenjem odluke Saveznog ustavnog suda o proglašenju zakona neustavnim, imovina koja se do tog trenutka smatrala društvenom faktički je novopronađena imovina. Zato je ovakvo tumačenje suda pogrešna primjena zakona i odluke Ustavnog suda - kaže on.

Violeta Kočić Mitaček, zastupnica sina Miše i unuke Zlatice Broz, kao i Gordana Spasojević, zastupnica Titove unuke Svetlane Broz, najavile su u izjavi za Večernje novosti žalbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2021 07:45