ANKETA

TJEDAN DANA NAKON PREKIDA RADA DRŽAVNE ADMINISTRACIJE Više Amerikanaca za to krivi Trumpa nego demokrate

 REUTERS

Više Amerikanaca krivi predsjednika Donalda Trumpa za prekid rada dijela državne uprave nego zastupnike demokrata u Kongresu, pokazala je anketa Reuters/Ipsos objavljena u četvrtak, tjedan dana nakon obustave rada dijela administracije.

Četrdeset sedam posto Amerikanaca smatra da je odgovoran Trump, a 33 posto krivi demokrate, prema anketi provedenoj nakon što je nastupio prekid rada administracije zbog toga što nije postignut dogovor oko proračuna. Sedam posto krivi republikance u Kongresu za nastalu situaciju.

Do prekida rada došlo je jer nije postignut dogovor oko proračuna od kojeg Trump očekuje pet milijarda dolara za gradnju zida prema Meksiku a kojemu se protive demokrati te neki republikanci u Kongresu. Procjenjuje se da bi ukupni troškovi zida prema Meksiku iznosili 23 milijarde dolara.

Samo 35 posto anketiranih podržalo bi da se tolika sredstva odvoje u proračunu za zid a svega 25 posto podržava Trumpa u blokadi rada državne uprave zbog toga spora.

U priopćenju glasnogovornice Bijele kuće u četvrtak navodi se: "Predsjednik je jasno rekao da bi bilo koji zakon o proačunu morao u odgovarajućoj mjeri financirati sigurnost na granici".

U tekstu se ne spominje izrijekom Trumpov zid.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:07