BITKA ZA SVAKI GLAS

TJEDAN DANA PRIJE IZBORA HILLARY KREĆE U OŠTAR NAPAD 'Što ako nuklearne glave budu u rukama Trumpa?'

 Carlos Barria / Lucas Jackson / Reuters

Bitka za svaki glas na američkim izborima 2016. ulazi u završnicu začinjenu novim rastom Donalda Trumpa u anketama zbog otkrića FBI-a da ponovno istražuje elektroničku poštu demokratske kandidatkinje Hillary Clinton.

Ako je suditi prema rasporedu kandidata, Hillary Clinton ništa ne prepušta slučaju. Za razliku od Donalda Trumpa koji je jučer trebao održati skup u Eau Claireu u Wisconsinu te sa svojim izbornim partnerom Mikeom Penceom skupljati donacije na privatnom događaju u Pennsylvaniji, demokrati su se rastrčali na sve strane. Clinton je tako jučer na rasporedu imala govor u tri grada na Floridi - Dade Cityju, Sanfordu i Fort Lauderdaleu, gdje ankete pokazuju rast podrške Trumpu. Njezin potpredsjednički partner Tim Kaine imao je skup u dva grada u Wisconsinu, a aktualni predsjednik Barack Obama lobirao je za Clinton u Ohiju gdje Trump jako dobro stoji.

Joe Biden, Obamin potpredsjednik, išao je u Sjevernu Karolinu, Bernie Sanders, kojeg je Clinton pobijedila na predizborima, trebao je govoriti njoj u korist u New Hampshireu i u Maineu, a Bill Clinton imao je nastupe u tri grada na Floridi. Chelsea Clinton bila je u Aurori u Koloradu, a demokratski skupovi i donatorske večere trebali su se održati u još sedam gradova u Iowi, New Yorku, Washingtonu i Sjevernoj Karolini.

Rani izbori

Birače se poziva da iziđu na rane izbore, a to je već dalo dobre rezultate. Naime, sedam dana uoči službenih izbora oko 20 posto izglednih birača dalo je svoj glas, dobar dio njih to je učinio u ključnim neizvjesnim državama. Vjeruje se da je u Floridi, Nevadi i Koloradu trećina biračkih listića već ispunjena. Rezultati, pak, pokazuju da se odazvalo više demokrata nego republikanaca, a demokrata je značajno više gledajući izlaznost na rane izbore 2012. godine.

Na federalnoj razini, pokazuju informacije Associated Pressa, glasalo je najmanje 23 milijuna glasača, s tim da se predviđa da će ih još toliko listiće popuniti prije 8. studenoga.

I dalje ga ne vole

Većina anketa pokazuje kako je Trump smanjio zaostatak, a anketa ABC Newsa pokazala je da je Trump u prednosti i to prvi put nakon svibnja. Sedam dana uoči izbora Trump prema većini anketa drži jednu od obično presudnih neizvjesnih država Ohio, a raste mu podrška i na Floridi u koju su jučer trebali stići Hillary i Bill Clinton. I tu se saveznu državu smatra presudnom za pobjedu. Njegova nepopularnost ne raste zato u republikanskoj stranci. Iako su Trump i Pence jučer trebali posjetiti Wisconsin, matičnu državu republikanskog predsjednika Kongresa Paula Ryana, on im se nije pridružio već je otišao u Indianu, Michigan i New York skupljati podršku za ulazak tamošnjih republikanaca u Kongres. Ryan je, podsjetimo, povukao podršku republikanskom kanidatu zbog snimke na kojoj se Trump vulgarno izražava i govori o seksualnom napadanju žena.

Politička bomba

Donald Trump i Hillary Clinton u međuvremenu nastavljaju razmjenjivati optužbe nakon što je FBI niti dva tjedna uoči izbora detonirao svojevrsnu političku bombu koja je zaljuljala Hillarynu prednost. Izborni stožer Hillary Clinton oštro je kritizirao 'dvostruka mjerila FBI-a' optužujući agenciju da ima informacije o povezanosti Trumpa i Moskve koje ne objavljuje. NBC News objavio je izjave neimenovanih obavještajnih izvora o povezanosti bivšeg voditelja Trumpove kampanje Paula Manaforta s nizom proruskih političara i biznismena u Ukrajine. Manafort je s njima surađivao pod nerazjašnjenim okolnostima, no nije jasno ciljaju li na optužbe demokrata.

Oni su u svakom slučaju bijesni na direktora FBI-a Jamesa Comeyja koji je u petak Kongresu poslao pismo da istražuje nove mailove Hillary Clinton pronađene na kompjuteru supruga njezine bliske pomoćnice Hume Abedin, Anthonyja Weinera, osramoćenog demokrata iz New Yorka koji je uhvaćen u slanju pornografije maloljetnici. Clinton smatra da FBI-evo otkriće ne mijenja mišljenje njezinih glasača, no istaknula je da je tempiranje objave vrlo sumnjivo. "Neobično je objaviti da traje istraga iznoseći tako malo informacija baš uoči izbora", poručila je Clinton, a njezin stožer je optužio Comeyja za uplitanje u izbore što je kažnjivo zakonom.

Republikanci

Trumpov stožer požurio je eksploatirati situaciju poručujući da je novi skandal jednak Watergateu, a organizirali su skupove u državama naklonjenima demokratima pokušavajući povećati broj potencijalnih ruta prema pobjedi. Trump je davno rekao kako će neke demokratske države pretvoriti u republikanske, kao Connecticut, New Jersey i New York, ali se posljednjih mjeseci fokusirao na kratak popis neizvjesnih država poput Ohija, Sjeverne Karoline i Floride.

Clinton je bila u Ohiju ističući kako Trump previše ležerno govori o nuklearnom oružju, a dovela je sa sobom i stručnjaka koji je izjavio da on ne bi imao povjerenja u Trumpovu rasudbu da postane predsjednik. Trump je, pak, poručio kako ne bi želio da Clinton bude uzor za njegova maloljetnog sina, ističući kako je ona predstavnik korupcije u vrhu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 02:44