POTRESNA ISPOVIJEST

TJELOHRANITELJ VELIKOG VOĐE 'Slao je ljude u logore samo zato što su se služili njegovom pepeljarom'

 Screenshot

SEUL - Razbijanje cigli glavom, žarulja jednim prstom ili pak mramornih ploča na prsima potrebne su kvalifikacije ukoliko želite posao zaštitara elitnog vrha Sjeverne Koreje.

Lee Young-guk bio je tjelohranitelj pokojnog Kim Jong Il-a punih deset godina kad je 'Veliki vođa' preuzeo vlast nad Sjevernom Korejom.

Kaže kako je prošao kroz vrlo sličan trening prije nego li su ga uzeli u obzir da štiti Jong-Ila.

- To je težak trening, no to si primoran činiti kako bi pokazao lojalnost. Taekwondo ne služi ničemu nego jačanju duha, no stvara privrženost.

U intervjuu koji je dao za CNN-ovu podružnicu u Seulu, Lee prepričava kako velik dio treninga zauzima ideološko pranje mozga. Tvrdi kako su ga trenirali da misli da je Kim Jong Il bog - i da je on rođen zbog jednog jedinog razloga, a to je da služi i štiti 'Dragog vođu'.

No u deset godina koliko je stajao uz njegov bok, vidio je tog istog Dragog vođu okruženog ljudima koji su ga se bojali.

Opisuje dvije strane lica Kim Jong Ila. Kaže kako je bio osoba koja bi, kad je sretna, mogla dijeliti zlato, a smrtne kazne u suprotnom slučaju.

- Kada bi Kim Jong Il dolazio u svojem automobilu, 60 ili 70 godina stari savjetnici pobjegli bi i bacili se u grmlje kako bi se sakrili. Bojali su ga se jer je, i kad je bio dobre volje, znao biti bezobrazan i mogao im je odsjeći glave.

Sjeća se jednog starijeg službenika koji se jednom poslužio Kim Jong Il-ovim privatnim dizalom i pepeljarom. - Kada je Kim za to saznao, poslao ga je u koncentracijski logor - gdje je čovjek umro.

Lee je znao da je sjevernokorejski vođa okrutan i dok ga je služio. No, tvrdi, tek kad je pobjegao u Južnu Koreju shvatio je koliki je Kim diktator.

- Baš kao što je njegov otac Kim Il Sung nekoć bio i kao što je to njegov sin i trenutačni vođa sada - govori Lee pa dodaje kako se boji da bi Kim Jong Un mogao biti gori i od oca i od djeda.

- Kim Jong Un je ubio svog ujaka, kojeg Kim Jong Il nikad ne bi ubio. Vlast koja je predana trećoj generaciji je postala okrutnija. Kim Jong Un je stvorio lojalnost, no ona je lažna i utemeljena na strahu.

Nakon što je uhvaćen u bijegu 1994., Lee je poslan u brutalni politički kamp Yodok.

- Bili smo prisiljeni jesti travu i zemlju - prisjeća se.

Iz logora je uspio pobjeći i time postao jedan od 25 tisuća prebjega koji sada Južnu Koreju nazivaju svojim domom.

Trenutno radi kao farmer i piše knjigu o svom životu na sjeveru, te u medijima govori o svojim iskustvima s druge strane granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 22:22