ŽENSKA OSOBNA STRAŽA

Tjelohraniteljice u hidžabu čuvaju bogate Arapkinje

Egipat je najliberalnija arapska zemlja, a njihove zaštitarke presretne su što smiju raditi ‘muški’ posao

ZAGREB - Velika egipatska zaštitarska agencija Falcon group prije nekoliko godina počela je zapošljavati žene kako bi ih osposobila da postanu tjelohraniteljice u službi bogatih i slavnih Arapkinja pa sada imaju timove žena koje, iako u hidžabu, “mlate” poput muškaraca. Više od 300 mladih Egipćanki prošlo je profesionalnu i vrlo zahtjevnu obuku, svladalo borilačke vještine, primjerice japanski aikido, vatreno oružje, redovito vježbaju u teretani...

Tvrtka je prepoznala potrebu bogatih Arapkinja, ali i velikog broja arapskih ženskih zvijezdi poput glumica i pop-pjevačica, za koje u islamskim zemljama nije baš primjereno da ih čuvaju muškarci koji nisu dio njihove obitelji.

‘Jače’ od Zapada

Uostalom, istaknuli su u toj zaštitarskoj tvrtki, njihovim bogatim klijenticama mnogo je ugodnije kada ih čuvaju žene. Jedan od direktora tvrtke, Čerif Khaled, utvrdio je da su se žene u Egiptu probile na mnoga radna mjesta: direktorice su, odvjetnice, sutkinje, od lani i matičarke, te tjelohraniteljice, što nije često ni u mnogim zapadnim zemljama.

Žrtve diskriminacije

Osim koristi za tvrtku te za klijentice, korist imaju i same zaštitarke. Kako je sama objasnila jedna od njih, Dawlat al-Amine (20), ovaj joj posao daje osjećaj moći koji prije nije imala, i bolji status u društvu u kojem su žene često žrtve diskriminacije ili zlostavljanja. Njezina kolegica Amani Mahmoud (21) rekla je da se za ovaj posao prijavila jer smatra da nije pošteno što muškarci imaju prilike raditi što god žele, a žene ostaju po strani. Dodala je i da joj obitelj u početku nije bila podrška, no nakon obuke postala je mnogo sigurnija u sebe, i sretnija.

Voditeljice pod šminkom, burkom ili pak nikabom

Televizijske voditeljice u arapskim zemljama ponekada se toliko razlikuju jedna od druge da je nevjerojatno što većina tih zemalja ima jednaku kulturu. Na nekim TV postajama voditeljice se mogu uspoređivati sa svojim kolegicama na talijanskom RAI-iju, dotjerane su i izazovne, druge su predivno našminkane, ali nose hidžab, treće su samo diskretno našminkane s također hidžabom, a četvrte ne vidite jer nose nikab. Takve su primjerice voditeljice u jednoj od najkonzervativnijih zemalja u svijetu, u Saudijskoj Arabiji - možete im samo djelomično vidjeti oči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:53