POTRAGA

Tjeralica za Bossom: Interpol u lovu na nasljednika Red Bulla jer je ubio policajca

"Odlučni smo da ga vratimo na Tajland", poručila je policija koja je dugo godina optuživana da štiti od progona Vorayutha Yoovidhyju
Prebrzo vozeći Ferrari, Boss je 2012. godine srušio policajca Wichiana Klanpraserta s motocikla, vukao ga stotinu metara i potom pobjegao s mjesta nesreće
 
 STR/Thai PBS via AFPTV/AFP

Osam godina nakon što je ubio policajca jureći skupocjenim Ferrarijem, tajlandska je policija objavila da je protiv jednog od nasljednika milijardi dolara vrijedne kompanije Red Bull objavljena Interpolova crvena tjeralica. "Odlučni smo da ga vratimo na Tajland", poručila je policija koja je dugo godina optuživana da štiti od progona Vorayutha Yoovidhyju, u javnosti poznatijeg pod nadimkom Boss, iako je 2012. skrivio prometnu nesreću sa smrtnim ishodom, a posljednje je tri godine u bijegu. Javnost je zasad zadovoljna jer crvena tjeralica u 195 zemalja svijeta znači da bi mladi bogataš nakon osam godina ipak mogao odgovarati za svoje postupke.

image
Prebrzo vozeći Ferrari, Boss je 2012. godine srušio policajca Wichiana Klanpraserta s motocikla, vukao ga stotinu metara i potom pobjegao s mjesta nesreće
STR/Thai PBS via AFPTV/AFP

Tog dana u rujnu 2012. doslovno su se sudarili putovi mladog nasljednika i tajlandskog policajca iz siromašne obitelji. I Vorayuthu Bossu Yoovidhyji i Wichianu Klanprasertu do tog je trenutka dobro išlo u životu. Najmlađi od petero djece, ubijeni policajac bio je prvi član siromašne seoske obitelji koji se školovao i u velikom gradu dobio posao čiju je plaću koristio da financijski pomogne roditeljima, ali i, kako se poslije pisalo, bratovoj djeci te sestri koja je bolovala od raka. Boss je, pak, od rođenja uživao u blagodatima koje mu je pružao novac kompanije koju je izgradio njegov djed Chaleo.

Kineski imigrant

Chaleo, koji je umro ranije te iste godine kada se dogodila prometna nesreća, bio je siromašni sin kineske imigrantske obitelji. Obogatio se na energetskom piću koje je prodavao tvorničkim radnicima iz noćnih smjena, a pravi proboj dogodio mu se kada mu je vrata zapadnog tržišta otvorio austrijski poduzetnik koji je u taurinskom piću namirisao dobru poslovnu priliku. Red Bull, koji se u originalu zvao Krating Daeng, nakon tajlandskih tvornica osvojio je svjetske noćne klubove. Imovina im, prema Forbesu, danas vrijedi više od dvadeset milijardi dolara.

Obitelj Yoovidhya je druga najbogatija na Tajlandu. Boss je, kao što bi se očekivalo, živio poput kralja, uživajući u nezamislivom luksuzu, baš kao i njegov brat, kojem su mediji zbog životnog stila dali nadimak Porsche, te sestra, poznatija kao Champagne. Tog kobnog dana, prebrzo vozeći Ferrari, u ranim jutarnjim satima Boss je srušio policajca Wichiana Klanpraserta s motocikla, vukao ga stotinu metara i potom, ostavivši osakaćeno tijelo u lokvi krvi, pobjegao s mjesta nesreće. Policiji nije bilo teško pronaći krivca jer ih je trag guma i kapajućeg ulja odveo do obiteljske vile Red Bullovih nasljednika. Mladić se od samoga početka izvlačio na sve moguće načine. Iako je utvrđeno da je bio u alkoholiziranom stanju i pod utjecajem droga, njegov je odvjetnik tvrdio da je zbog stresa mladić "pio kada je stigao kući" i da mu je zato pronađen alkohol u krvi.

Prema odvjetnikovim riječima, kokain je, pak, pronađen u Bossovu organizmu jer je nedugo prije nesreće imao zubarski zahvat. Nije to bilo jedino muljanje. Isti je odvjetnik isprva tvrdio da je Suwet Hom-ubol, mladićev vozač i pomoćnik, bio za volanom u trenutku sudara. Zaposlenik obitelj čak je i sam lagao, no istina je brzo otkrivena.

Optužnice u zastari

Tajlandska javnost cijelo je to vrijeme kuhala zbog očiglednih pokušaja da bogataško dijete prođe nekažnjeno. Bio je to još jedan u nizu slučajeva koji je uključivao "ubojitu tajlandsku zlatnu mladež" čije su obitelji dovoljno bogate da plate za njihovu slobodu. No, nakon pritiska javnosti pravosuđe je napokon podignulo optužnicu proti Yoovidhyje zbog prebrze vožnje, bijega s mjesta zločina i nemarne vožnje koja je prouzročila smrt policajca.

No, do uhićenja nikako nije dolazilo. Godine su prolazile, a jedna po jedna optužba padale u zastaru. Prvo je 2013. godine u rujnu u zastaru otišla optužba o neprilagođenoj brzini, a onda je u rujnu 2017. pala ozbiljnija optužba o bježanju s mjesta nesreće za koju se predviđa šest godina zatvora. Cijeli postupak vukao se puževim korakom, a mladi nasljednik nije se pojavljivao na ročištima zbog "poslovnih obaveza". Svih tih godina mediji su ga snimali dok u VIP ložama prati nogometne utakmice i putuje po svijetu Red Bullovim avionom.

Ako policija nije znala gdje je, samo je pogled na njegove profile na društvenim mrežama bio dovoljan da ga locira. Uz slike iz Londona, na kojima sa smiješkom pozira uz Porsche s registarskom oznakom Bo55 RBR (kratica za Boss Red Bull Racing), i fotografije na kojima prati Red Bullovu ekipu na Formuli 1, javnost je imala priliku vidjeti kako ljetuje u vilama za 1000 eura po noćenju, obilazi hramove u Laosu i potom se s obitelji vraća na Tajland. Bijes javnosti uzavrio je 2017. godine. Tada je konačno i objavljen nalog za privođenje. Boss je sjeo u avion i pobjegao u Singapur.

Tajland mu je poništio putovnicu, no bogati je mladić dotad već napustio azijsku državicu. Trenutačno se ne zna gdje je. A onda je u srpnju objavljena vijest da je odbačena i posljednja optužnica protiv Bossa. Bio je to vreli politički trenutak u Tajlandu pa je informacija, na nesreću bogatog bjegunca, još više razjarila ulične prosvjednike protiv vladajuće vojne elite. Osim što su počeli prozivati političare - da su dobro umreženi s tajlandskim najbogatijim obiteljima - prosvjednici su pozvali i na bojkot Red Bullovih proizvoda.

Kompanija se odlučila javno distancirati od mladića, navodeći da nije bio zaposlenik ni član bilo kojeg njezina tijela. U međuvremenu je pokrenuta unutarnja revizija o tome kako se vodio slučaj, koja je pokazala kako je postojala urota da mu se pomogne da izbjegne zatvor. Hoće li mladić napokon odgovarati za zločin, to će pokazati vrijeme. Tajlanđani zasad mogu biti zadovoljni dok iščekuju i nove optužnice, one na račun osoba koje su mu pomagale da pobjegne od suđenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:38