POSLJEDICE KRIZE

Tjeskoba se počinje uvlačiti u europska srca, Kosovo kreće s redukcijom struje: ‘Uvoz si više ne možemo priuštiti‘

Racioniranje opskrbe električnom energijom rezultat je velikog skoka cijena uzrokovanog ruskom invazijom na Ukrajinu

Elektrana na Kosovu

 Armend Nimani/Afp/Profimedia/Armend Nimani/Afp/Profimedia

Rastuće međunarodne cijene energije dovele su do gašenja struje u Europi, budući da je Kosovo objavilo da si više ne može priuštiti uvoz električne energije i tako pojačavajući strahove da će napetosti s Rusijom gurnuti kontinent u krizu ove zime.

Potrošačima u toj državi rečeno je da će im biti dopušteno svega šest sati napajanja s dvosatnim prekidima, prema glasnogovorniku tamošnje tvrtke za distribuciju energije KEDS, prenosi britanski The Guardian.

Racioniranje električne energije, za koje nema planiranog datuma završetka i koje je najavljena u ponedjeljak, odgovor je na visoke veleprodajne tržišne cijene, što znači da si Kosovo ne može priuštiti uvoz električne energije.

Kosovski domaći proizvodni kapaciteti, od kojih gotovo svi potječu iz elektrana na ugljen koje izrazito zagađuju okoliš, dovoljni su za zadovoljenje tek oko dvije trećine potražnje.

Iako je Kosovo jedna od najmanjih i najsiromašnijih zemalja Europe, njezin potez nametanja prekida opskrbe električnom energijom pojačat će strahove da bi i ostale europske nacije mogle biti prisiljene slijediti taj primjer.

Redovno održavanje generatora

Visoke cijene izazvane ruskom invazijom na Ukrajinu natjerale su europske čelnike na dogovore o multilateralnom planu za smanjenje potrošnje plina, koji potencijalno uključuje posezanje za racionizacijom opskrbe.

Kako se približava zima, a s malo znakova mira na horizontu, veleprodajne cijene energije su skočile, a potrošači u Velikoj Britaniji, primjerice, upozoreni su da ove zime očekuju prosječne kućne račune za električnu energiju i više od 4700 eura.

Međutim, situacija na Kosovu gorući je problem jer je oko polovice generatora u zemlji zatvoreno zbog redovnog predzimskog održavanja.

Kosovski parlament proglasio je 60-dnevno izvanredno stanje početkom ovog mjeseca, koje mu pruža mogućnost uvođenja drastičnih mjera, uključujući isključenje električne energije, kako bi se zemlja nosila s energetskom krizom.

Slična isključenja električne energije uvedena su u prosincu, kada je potrošnja narasla na rekordne razine jer su temperature pale ispod nule.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 13:06