POČETAK PREGOVORA

Tko će biti kandidat CDU-a i CSU-a za kancelara? ‘Konzultacije ne bi trebale biti beskrajne, ali...‘

CSU je u nedjelju navečer odlučio da odluku o kandidatu treba donijeti poseban gremij u odvojenim razgovorima
Armin Laschet i Markus Söder
 Michael Kappeler/DPA/dpa Picture-Alliance via AFP

„Prema glavnom tajniku CSU-a Markusu Blumeu, predsjedništvo bavarskih demokršćana jednoglasno je dalo podršku svom lideru Markusu Söderu kao kandidatu Unije za kancelara.

Time sada postoji preporuka čelnika CDU-a za Armina Lascheta, preporuka CSU-a za Södera - a kod njemačkog stanovništva postoji mišljenje s jasnom većinom, rekao je Blume.

Naime, predsjedništvo CSU-a vjeruje da je Söder najpogodniji kandidat za zadaće koje očekuju kancelara. Sada se ne radi o brzim odlukama, već́ o ispravnim odlukama, rekao je Blume. Ovo je početak konzultacija koje ne bi trebale biti beskrajne, ali bi morale biti otvorenog tipa, naglasio je on", prenosi njemački javni servis tagesschau.de.

Kako prenosi Deutsche Welle, prethodno je vrh CDU-a dao podršku Arminu Laschetu. „Postoji široka podrška Arminu Laschetu kao kandidatu za kancelara CDU-a i CSU-a, rekao je glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak. On je objasnio da se ovdje radi o liderskim sposobnostima, ali i o sposobnosti okupljanja i vođenja jednog tima. Radi se o modernizaciji zemlje i moći integriranja društva u cjelini. Prema jednoglasnom viđenju onih koji su se danas javili za riječ, Armin Laschet najbolje objedinjuje sve ovo, rekao je Ziemiak", piše tagesschau.de.

Laschet želi modernu Njemačku

Njemačka novinska agencija dpa prenosi izjavu Armina Lascheta, šefa CDU-a i premijera savezne pokrajine Sjeverne Rajne i Vestfalije, koju je dao poslije sastanka predsjedništva CDU-a:

„Svakome sam već rekao: ja sam za modernu Njemačku. Želim kombinirati pitanja zaštite klime s gospodarskim pitanjima. A u dijalogu sa sindikatima želim osigurati da i zaposleni imaju budućnost. Želimo da pobjedimo u gradovima, ali i u regijama, da pridobijemo mlade i stare i da mlade s migrantskom pozadinom učinimo glasačima stranaka Unije."

Laschetovu kandidaturu je, kako javlja agencija dpa, podržao i predsjednik Bundestaga Wolfgang Schäuble.

Mediji prenose Laschetovu izjavu kako je za to da se odluka - on ili Söder - donese što prije, kako se ne bi trošila snaga na to već na važna pitanja koja muče Njemačku ovih dana. Laschet je izjavio da bi još danas rado razgovarao sa Söderom.

Tko će donijeti odluku?

A Bild, najtiražniji list u Njemačkoj, piše da „sve više vodećih ljudi CSU-a poziva na to da zastupnički klub stranaka Unije (CDU/CSU) u Bundestagu sudjeluje u odluci o kandidatu. Sam Söder je novinarima nakon sastanka predsjedništva CSU-a rekao: „Važno je čuti što kaže zastupnička grupa. Spreman sam sutra voditi diskusiju u zastupničkoj grupi."

Međutim, Laschet je prethodno već́ rekao novinarima u sjedištu CDU-a da se zastupnički klub Unije neće baviti pitanjem kandidata - već́ Zakonom o zaštiti od širenja zaraza.

Prema informacijama Bilda, CSU je u nedjelju navečer odlučio da odluku o kandidatu treba donijeti poseban gremij u odvojenim razgovorima. Prijedlog je bio: po pet sudionika iz CSU-a i CDU-a. Ovaj prijedlog je očigledno izazvao nezadovoljstvo u CDU-u.

Söder je omiljen(iji) - potvrđuje i ova anketa

Bild je objavio i ispitivanje javnog mnijenja koje je naručio od instituta INSA. Iz njega proizlazi da je Söder na prvom mjestu po popularnosti kod birača. Ispitano je 2.171 osoba u cijeloj Njemačkoj. Söder je po toj anketi čak ispred Merkel, kao što je to već bio slučaj u ljeto 2020. Armin Laschet se nalazi daleko iza njega - na 12. mjestu.

Bild navodi da su ispred Lascheta i političarka Ljevice Sahra Wagenknecht, vicekancelar i socijaldemokratski kancelarski kandidat Olaf Scholz, kao i dvojac na čelu stranke Zeleni Habeck i Bärbock, pa i predsjednik liberala Christian Lindner. Pa čak i Friedrich Merz, koji je bio Laschetov protukandidat na izborima za predsjednika CDU-a, piše Deutsche Welle.

Priredila: Dijana Roščić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:15