CDU TRAŽI KANCELARA

Tko će naslijediti Angelu Merkel? Najnovija anketa otkrila kandidata koji ima najveće šanse

Čak 68 posto članova CDU želi da to bude Markus Söder, popularni premijer Bavarske i predsjednik CSU
Angela Merkel
 Hannibal Hanschke/POOL/AFP

Najveća njemačka stranka, Kršćansko-demokratska unija (CDU), u tjednima poslije Uskrsa trebala bi izabrati koga će istaknuti kao kandidata za kancelara na općim izborima krajem rujna. Osim predsjednika CDU, umjerenog demokršćanina Armina Lascheta, sadašnjeg premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije, mogu za tu ulogu izabrati i nekog drugog člana CDU ili CSU, sestrinske stranke iz Bavarske. Kancelarka Angela Merkel odlučila je da se više neće kandidirati.

Prema novom istraživanju agencije Forsa, tek svaki peti član CDU (21 posto) želi Lascheta za kandidata za šefa njemačke vlade. Čak 68 posto članova CDU želi da to bude Markus Söder, popularni premijer Bavarske i predsjednik CSU. Prema anketi Instituta za istraživanje javnog mnijenja Yougov, 66 posto ispitanih ima visoko mišljenje o liderskim kvalitetama Markusa Södera.

Druga je supredsjedateljica Zelenih Annalena Baerbock, dok takvo mišljenje o Arminu Laschetu ima 13 ispitanih, jednako koliko ih visoko cijeni Roberta Habecka, drugog lidera Zelenih, stranke koja bi mogla ući u buduću njemačku koalicijsku vladu.

No, to ne znači da Laschet nema svojih kvaliteta: na pitanje koji je političar najbliskiji građanima, Laschet je na prvome mjestu sa 42 posto glasova, dok Söder dobiva samo 25 posto, prenosi Tagesspiegel. Baerbock i Habeck za to dobivaju 33 odnosno 37 posto glasova.

No, kad je riječ o stručnosti, prvi su Zeleni: 42 posto ispitanih smatra da je Baerbock pametna i razumna, 41 posto kaže to za Habecka, a samo 27 posto za Lascheta.

CDU nastavlja s padom u anketama javnog mnijenja: 27 posto ispitanika izjasnilo se da bi glasalo za CDU-CSU ako bi opći izbori bili sljedeće nedjelje. To je šest postotnih bodova manje nego u veljači. SPD se popeo za jedan bod u odnosu na prethodni mjesec i sad je na 17 posto.

Zeleni su dobili tri postotna poena i dosegli 21 posto. Prema toj anketi, porasli su i liberali (FDP) za dva postotna poena, na više od deset posto. AfD i Die Linke (Ljevica) ostali su nepromijenjeni na 11 odnosno osam posto, prenosi dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:22