PRESTIŽNO PRIZNANJE

TKO ĆE OVE GODINE OSVOJITI NOBELA Svi pričaju o Greti kao favoritkinji za nagradu za mir, ali spominje se i etiopski premijer

 
Greta Thunberg
 Andrej Ivanov / REUTERS

Stručnjaci su oprezni, ali kladioničari daju velike izglede tinejdžerskoj aktivistici protiv klimatskih promjena Greti Thunberg za osvajanje Nobelove nagrade za mir idući tjedan, kada će biti okrunjena i dva laureata iz svijeta književnosti budući da je prošlogodišnje proglašenje na tom polju bilo odgođeno zbog skandala sa seksualnim zlostavljanjem.

Koeficijenti kladionica poput Ladbrokesa pokazuju da je 16-godišnja aktivistica glavna favoritkinja nagrade za mir nakon što je pokrenula školske prosvjede koji su nadahnuli milijune da se pridruže pokretu "Petak za budućnost".

Međutim, bilo kakvo predviđanje neizvjesno je budući da se popis kandidata koji razmatra Nobelov odbor javno ne objavljuje, a stručnjaci su još uvijek podijeljeni oko toga postoji li izravna veza između klime i nasilnih sukoba.

Dan prije objave dobitnika Nobelove nagrade za mir 11. listopada u Oslu, Švedska akademija otkrit će u Stockholmu dva dobitnika nagrade za književnost.

To književno tijelo pokušava vratiti ugled nakon što su u prošlogodišnjem skandalu na površinu isplivala spletkarenja njegovih članova, sukobi interesa i seksualno zlostavljanje.

Dugo smatrani nositeljima švedske kulture, članovi Akademije međusobno su se blatili i klevetali u medijima pa je sedmero od 18 članova podnijelo ostavke. Objava dobitnika morala je prvi put u 70 godina biti odgođena jer je institucija ostala bez kvoruma.

Ove godine bit će dodijeljene nagrade za književnost za 2018. i 2019. godinu, a uz svaku ide zlatna medalja i devet milijuna kruna (830.000 eura).

Osim ako je "dobitnik ili dobitnici" ne odbiju jer je smatraju kompromitiranom, upozorila je Madelaine Levy, književna kritičarka švedskog dnevnika Svenska Dagbladet.

Svake godine književni krugovi prepuni su nagađanja koja su često više odraz vlastitih želja nego stvaran uvid u sklonost Akademije.

Tako i sada kolaju imena poljske spisateljice Olge Tokarczuk, kenijskog pisca Ngugija Wa Thiong'oa, Albanca Ismaila Kadarea, američke spisateljice Joyce Carol Oates i neizostavnog Japanca Harukija Murakamija.

Očekuje se da će Akademija ove godine pokušati izbjeći kontroverze i da će joj odabir biti konzervativan ta da će među laureatima biti bar jedna žena.

Neuobičajena odluka iz 2016. kada je Nobelom za književnost ovjenčan Bob Dylan razbjesnila je tradicionaliste.

Stoga je svojevrsno iskupljenje bilo to što je godinu poslije nagrada pripala Kazuoju Ishigurou, britanskom piscu japanskog porijekla čije je najpoznatije djelo roman "Na kraju dana".

Francusko-švedski Weinstein

Problemi za Švedsku akademiju počeli su u studenome 2017. kada je 18 žena progovorilo za medije i optužilo francuskog umjetnika Jean-Claude Arnaulta za seksualni napad, silovanje i uznemiravanje. Arnaultova supruga je članica Akademije Katarina Frostenson.

Optužbe na njegov račun izazvale su raskol u toj uglednoj instituciji i žestoku borbu za vlast.

U krajnje rijetkom potezu, pokrovitelj Akademije kralj Karlo XVI. Gustav odobrio je promjene statuta iz 1786. po kojem je članstvo u Švedskoj akademiji bilo doživotno te članovi nisu mogli podnijeti ostavku.

Arnault je osuđen za silovanje i služi dvoipogodišnju zatvorsku kaznu, a njegova supruga napustila je Akademiju.

Akademija je imenovala nove članove i obvezala se na veću transparentnost.

Nobelova nagrada za mir ide Greti?

Prošle godine Nobelova nagrada za mir dodijeljena je kongoanskom ginekologu Denisu Mukwegeu i jazidskoj aktivistici Nadiji Murad za borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu.

Ovogodišnja favoritkinja kladionica je švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg koja je nedavno osvojila najviše priznanje Amnesty Internationala.

Šesnaestogodišnjakinja je mobilizirala milijune mladih otkako je sama pokrenula svoj "Školski štrajk za klimu" ispred švedskog parlamenta u kolovozu 2018.

"To što je ona učinila tijekom prošle godine je izvanredno", rekao je Dan Smith, direktor štokholmskog Međunarodnog istraživačkog instituta za mir (SIPRI).

"Klimatske promjene su pitanje koje je snažno povezano sa sigurnošću i mirom", tvrdi.

Međutim, njegov kolega u Istraživačkom institutu za mir u Oslu, Henrik Urdal, ne vjeruje da će Greta dobiti Nobela.

"To je krajnje malo vjerojatno", kazao je, ističući njezinu mladost i činjenicu da veza između klimatskih promjena i oružanih sukoba nije dokazana.

Kao mogući dobitnici spominju se i etiopski premijer Abiy Ahmed, koji je postigao mir s Eritrejom, i nevladine udruge, uključujući Reportere bez granica i Odbor za zaštitu novinara (CPJ).

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade primio je 301 nominaciju ove godine, ali nikada ne otkriva imena.

Sezona Nobela kreće u ponedjeljak s nagradom za medicinu, a zatim slijede fizika i kemija. Završava se 14. listopada nagradom za ekonomiju.

Pet zanimljivosti o Nobelovoj nagradi

Nobelova nagrada se od 1901. godine u skladu s oporukom Alfreda Nobela dodjeljuje muškarcima, ženama i organizacijama koji su svojim radom dali veliki doprinos čovječanstvu.

Slijedi pet zanimljivosti o nagradi i njezinom osnivaču.

Pjesnik Alfred Nobel

Alfred Nobel ušao je u povijest kao izumitelj dinamita. No, bio je on i vješt pjesnik i zaljubljenik u stihove Shelleyja i Byrona.

Pisao je pjesme cijeli život, nekad na materinskom švedskom, ali većinom na engleskom jeziku.

"Nemam ni najmanju namjeru nazvati svoje stihove poezijom. Pisao sam i pišem samo iz razloga da ublažim depresiju ili poboljšam svoj engleski", napisao je Nobel u pismu svom prijatelju.

Nobel je 1862. u dobi od 29 godina propitivao svoj književni talent. "Fizika je moje područje, a ne pisanje", napisao je u pismu na francuskom jednoj mladoj ženi.

U godini svoje smrti, 1896., napisao je skandaloznu tragediju u četiri čina "Nemeza". Nadahnula ga je Shelleyjeva drama "Cenci" o ženi koja je ubila svog incestuoznog oca u Rimu u 16. stoljeću.

Nagrađivane obitelji

Nakon prvih dodjela Nobelove nagrade, šestero djece je krenulo stopama svojih roditelja i samo postalo dobitnicima.

Sedmo dijete, Lawrence Bragg, osvojilo je nagradu zajedno s ocem Williamom za fiziku 1915. godine. Bilo je to za Nobelove standarde u njegovim nježnim godinama. Imao ih je samo 25.

Obitelj Curie ukupno je osvojila četiri nagrade, a petu 'stekla' vjenčanjem.

Dvije su pripale Marie Curie, koja je još uvijek jedina osoba koje se time može podičiti. Nobelovu nagradu za fiziku podijelila je 1903. sa suprugom Pierreom. Nobelovu nagradu za kemiju osvojila je 1911.

Najstarija kćer Irena je dobila Nobelovu nagradu za kemiju zajedno sa suprugom Pierreom Joliotom 1935.

Irenina mlađa sestra Eve Curie, jedina iz obitelji koja nije izabrala znanstvenu karijeru, udala se za Henryja Richardsona Labouissea, osvajača Nobelove nagrade za mir 1965. kada je bio na čelu UNICEF-a.

Šveđanin Gunnar Myrdal osvojio je Nobelovu nagradu za ekonomiju, a osam godina kasnije njegova supruga Alva bila je dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Dobitnici nagrade u odsutnosti

Od 1901. petorica dobitnika Nobela nisu mogla sudjelovati na svečanoj dodjeli nagrada u Oslu.

Njemački novinar i pacifist Carl Von Ossietzky bio je u nacističkom koncentracijskom logoru kada je 1936. proglašen dobitnikom.

Kineski disident Liu Xiaobo bio je u zatvoru 2010., a ruskog disidenta Andreja Saharova je 1975. predstavljala njegova supruga Yelena Bonner.

Bivši poljski predsjednik Lech Walesa je 1983. godine odbio poziv na dodjelu nagrade u Oslo jer je strahovao da mu neće biti dopušten povratak u Poljsku.

Mjanmarska oporbena liderica Aung San Suu Kyi nalazila se u kućnom pritvoru kada je 1991. osvojila Nobela. Iako joj je bilo dopušteno otputovati u Oslo, odbila je poziv iz istog razloga kao Walesa.

Zašto ne postoji Nobelova nagrada za matematiku?

Povjesničari su 1980-ih godina zaustavili tračeve da je partnerica Alfreda Nobela imala aferu s matematičarom Gostom Mittag-Lefflerom i da je to razlog što izumitelj nije želio odati priznanje i matematičarima.

Postoje dva vjerojatna objašnjenja zašto nema nagrade za matematiku.

Kada je Nobel 1895. sastavljao svoju oporuku, nagrada za matematiku je već postojala u Švedskoj i nije vidio potrebu za još jednom.

Na početku 20. stoljeća primijenjene znanosti bile su u milosti javnosti i struke. Doprinos matematike čovječanstvu nije bio toliko očit kao što je danas.

Posmrtne nagrade

Statut Nobelove zaklade od 1974. ne predviđa posmrtno dodjeljivanje nagrade. Prije te promjene su samo dvije osobe osvojile Nobela nakon smrti.

Glavni tajnik UN-a Šveđanin Dag Hammarskjold poginuo je u padu zrakoplova 1961., ali je proglašen dobitnikom Nobela za mir kasnije iste godine.

Nobelova nagrada za književnost je 1931. posmrtno dodijeljena još jednom Šveđaninu, Eriku Axelu Karlfeldtu.

Odbor je 2011. dodijelio Nobela za medicinu Kanađaninu Ralphu Steinmanu ne znajući da je liječnik preminuo tri dana prije objave dobitnika i ta je nagrada priznata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 12:52