NIJE TO OČEKIVAO

Tko, dovraga, zove usred noći? Odgovor ga je iznenadio: ‘Stockholm ovdje, dobili ste Nobela!‘

Treći put sam se ljutito ustao da odgovorim. Najbolja budilica u životu, rekao je Harvey J Alter, dobitnik nagrade za medicinu
Harvey J Alter
 Chiachi CHANG/National Institutes of Health/AFP

Američki virolog Harvey J Alter ljutito je ustao iz postelje da se javi na telefon usred noći, ali mu se raspoloženje u sekundi popravilo kad je čuo da je dobio Nobelovu nagradu za medicinu.

Znanstvenik je spavao dubokim snom kad mu je u 4.45 ujutro na istočnoj obali Sjedinjenih Država zazvonio telefon.

- Počela je zvonjava i pitao sam se 'tko, dovraga, zove' i nisam se javio - rekao je Alter u prvom intervjuu nakon što je saznao da je ovogodišnji dobitnik Nobela. Nije se javio ni drugi put, pet minuta kasnije.

- Treći put sam se ljutito ustao da odgovorim. Zvali su iz Stockholma. Najbolja budilica u životu - kaže i dodaje da ga je ljutnja prošla u sekundi.

- To je nešto za što mislite da se nikad neće dogoditi, a ponekad mislite i da ne zaslužujete da se dogodi - rekao je znanstvenik koji je karijeru proveo u američkom Nacionalnom zdravstvenom institutu (NIH) u Bethesdi.

Po tradiciji, dobitnici Nobela tu informaciju saznaju telefonski samo nekoliko sati prije javne objave.

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je u ponedjeljak Britancu Michaelu Houghtonu te Amerikancima Harveyju Alteru i Charlesu Riceu za otkriće virusa hepatitisa C.

Alter je zaslužan za njegovo identificiranje, Houghton ga je izolirao, dok je Rice ponudio konačan dokaz o njegovu postojanju.

Thomas Perlmann, glavni tajnik Nobelova odbora, ranije je izjavio da su organizatori probudili i drugog američkog dobitnika Ricea.

"Definitivno nisu sjedili pokraj telefona jer sam ih zvao nekoliko puta bez odgovora. Obojicu sam ih probudio i bili su iznimno iznenađeni, sretni i gotovo bez riječi", rekao je Perlmann.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:24