ODRASTAO U HARLEMU

Tko je Alvin Bragg, čovjek koji je Trumpa odlučio dovesti na optuženičku klupu

Bragg je 2018. najavio podizanje optužnice protiv bivšeg Trumpova savjetnika i saveznika Stevea Bannona

Alvin Bragg i Donald Trump

 AFP

Čovjek koji je odlučio Donalda Trumpa dovesti na optuženičku klupu njujorški je okružni tužitelj Alvin Bragg (49) koji je tek u drugoj godini dužnosti na Okružnom sudu na Manhattanu. Godine 2021. izabran je na tu poziciju i time je postao prvi crnac koji služi kao okružni tužitelj Manhattana te četvrti stalni obnašatelj te funkcije u 80 godina.

Bragg je u nekoliko navrata rekao da su ga njegovi susreti s policijom dok je odrastao u Harlemu - poput onoga kada mu je kao 15-godišnjaku policajac prislonio pištolj na glavu - natjerali da pohađa Pravni fakultet i postane odvjetnik za građanska prava.

Nakon studija na Harvardu Bragg je proveo više od dva desetljeća radeći u sustavu kaznenog pravosuđa, baveći se recidivizmom, oružanim nasiljem i nedoličnim ponašanjem policije. Obnašao je dužnosti pomoćnika državnog odvjetnika države New York i pomoćnika državnog odvjetnika SAD-a u južnom okrugu New Yorka. U svom je uredu osnovao nove jedinice koje se uglavnom bave seksualnim zločinima, trgovinom ljudima i obiteljskim nasiljem.

image

Alvin Bragg

Ed Jones/Afp
image

Alvin Bragg

Scott Olson/Afp

Bragg je 2018. najavio podizanje optužnice protiv bivšeg Trumpova savjetnika i saveznika Stevea Bannona i We Build The Wall, neprofitne organizacije koja je promovirala gradnju zida na granici SAD-a i Meksika, te optužbe za poreznu prijevaru protiv Organizacije Trump i njezina financijskog direktora Allena Weisselberga ranije ove godine.

Trenutačna optužnica protiv Trumpa nije prvi slučaj s kojim se Bragg susreo u karijeri. Na početku svog mandata okružnog tužitelja naslijedio je slučaj prethodnika. Radilo se o navodnim lažima bivšeg predsjednika bankama i poreznim vlastima, a Bragg je odustao od njega jer slučaj nije bio spreman.

Bragg sada uživa pravnu slavu demokrata i Trumpovih protivnika. Republikanci njegovu istragu smatraju politički motiviranom. Neki s američke desnice tražili su njegovo uhićenje, a dio republikanskih kongresnika u pismu ga je pozvalo da se pojavi na ispitivanju u Washingtonu.

image

Alvin Bragg stiže na sud na Manhattanu

Drew Angerer/Getty Images Via Afp

Bragg je poznat u svojim krugovima po upornosti i strpljivosti te nije nasjeo na Trumpove pokušaje sabotaže cijelog slučaja. Donald Trump je na svojoj društvenoj mreži Truth Social napadao Bragga, govorio da je "opasnost za zemlju", da širi "dezinformacije" te da je "životinja koju financira Soros", misleći na progresivnog financijera Georgea Sorosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:06