BIOGRAFIJA MASOVNOG UBOJICE

Tko je Anders Behring Breivik? Ubojica s Utoye je bio ljubitelj klasične glazbe, bodybuildinga i lova. I ekstremni desničar

Volio je kompjuterske igre, heroje iz Drugog svjetskog rata, s policijom nije imao problema, a Muslimane i imigrante nije podnosio.
- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/FACEBOOK" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS -This undated image obtained on July 23, 2011 on Facebook shows the 32-year-old suspect questioned by Norway's police over twin attacks on a youth camp and the government headquarters that killed the day before at least 91 people in Norway's deadliest tragedy since World War II. While there was no official confirmation of the suspect's identity, he was widely named by the local media as Anders Behring Breivik. Police confirmed that the suspect is ''Christian fundamentalist'' and had posted anti-Muslim rhetoric online. According to the TV2 channel, he has links to right-wing extremists and possessed two weapons registered in his name. AFP PHOTO / HO / FACEBOOK
 -

Anders Behring Breivik (32) visok je i plav, oličenje tipičnog Norvežanina, u dobroj formi zbog bodybuildinga i lova kojima se bavio. Prije samo dvije godine je u ruralnom gradiću Rena otvorio privatnu firmu ' Breivik Geofarm' koja se bavila poljoprivredom, s naglaskom na ekologiju. Na svoje ime je imao registriran pištolj marke Glock, pušku i sačmaricu. S policijom nije imao problema, samo nekoliko kazni zbog prometa. Dobro obrazovan, pohađao je Trgovačku školu u Oslu , a vrijeme je kratio igrajući World of Warcraft i Modern Warfare 2. Ljubitelj je klasične glazbe, filma '300' i 'Gladijator', a omiljena serija mu je 'Dexter'.

Ali pravi Anders Breivik je bio pripadnik radikalnih desničarskih organizacija i kršćanski fundamentalist. Njegova povezanost s poljoprivredom mu je dala neometan pristup velikim količinama umjetnog gnjojiva, poznatog sastojka kućnih bombi. Uzori su mu bili britanski premijer iz doba Drugog svjetskog rata Winston Churchill, norveški heroj iz tog doba Max Manus i Geert Wilders, vođa desničarske Stranke za Slobodu, jedne od najvećih u Nizozemskoj.

Bio je vrlo aktivan na forumima i žestoko branio ulazak imigrantima u svoju zemlju, a na Document.no , norveškoj stranici posvećenoj političkoj debati i kritici ostavio je gotovo pedeset stranica svojih razmišljanja . Naznaka da će krenuti u pokolj koji će Norveška pamtiti još godinama nije bilo, a za sada još nisu poznati ni konkretni motivi.

Izgleda kako je samo jedno sigurno - Anders Breivik je bio uvjeren kako će njegovo djelovanje pokrenuti i ostale istomišljenike. U trenutku kada ga su ga uhitili policiji je navodno poručio:

- Ovo je samo početak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:41