STRAH I TREPET

Tko je belgijski ‘šerif‘ koji je uhitio glamuroznu Grkinju: Ganjao je bankare, plemiće i dilere pa dobio laskav nadimak

On nije tipičan istražitelj. Uživa u svom poslu, hvali se svojim uspjesima i ne da se lako uplašiti

Michel Claise i Eva Kaili

 Nikos Libertas/Sooc Via Afp; Dieter Tielemans/facebook

Michel Claise ime je zbog kojeg ovih dana europarlamentarci drhte i nervozno se osvrću iza leđa. On je belgijski javni tužitelj koji je zaslužan za uhićenje najmanje šest osoba pod optužbama za korupciju, pranje novca i zločinačko udruživanje u slučaju Qatargate.

U hodnicima briselske Palače pravde, Claise je poznat pod nadimkom "šerif". On nije tipičan belgijski istražitelj. Uživa u svom poslu, hvali se svojim uspjesima i ne da se lako uplašiti.

Tihi i skromni

- Mnogi drugi u ovom području su tihi i skromni, ali on nije. A ne bi ni trebao biti. Nikada nisam doživio njegovo ponašanje kao glumatanje. On je poput istražitelja zabavljača, koji preko svega s lakoćom ‘pleše‘. A sve to proizlazi iz duboko ukorijenjene društvene brige. To je ono što ga čini tako izuzetnim - rekao je za Politico John Crombez, koji je bio belgijski državni tajnik za borbu protiv poreznih i socijalnih prijevara od 2011. do 2014. godine.

Claise i njegov tim bili su s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom u domu belgijskog europarlamentarca Marca Tarabelle kad ga je pretresala policija. Claise je također bio osoba koja je poslala istražitelje u briselski ured i stan Eve Kaili, grčke zastupnice u Europskom parlamentu, koja je potpredsjednica EP-a, dok joj u utorak ta titula nije oduzeta. Belgijski tužitelji istraživali su korupciju u Europskom parlamentu više od godinu dana prije pretresa i uhićenja koja su posljednjih desetak dana šokirala europsku javnost.

Claise kao da je rođen za svoju ulogu. Roditelji su ga napustili dok je bio beba. Odrastao je s bakom i djedom u briselskoj općini Anderlecht. Djetinjstvo je proveo radeći u njihovoj pekarnici i gutajući naslove do kojih bi uspio doći. Ljubav prema knjigama na kraju je prerasla u izvor zarade te je Claise napisao nekoliko knjiga o borbi protiv kriminala. Financijski kriminal uništio je temeljne aspekte društva, smatra Claise, te zaključuje u svojoj knjizi "Zabavljač": "Kriminal bijelih ovratnika rak je demokracije".

U posljednja dva desetljeća karijere kreirao je zavidan životopis. Njegov popis belgijskih kriminalaca bijelih ovratnika uključuje lokalne banke Fortis i Belgolaise i osiguravajuće društvo AGF, ali i multinacionalne kompanije i belgijsko plemstvo. Prije tri godine prisilio je britansku banku HSBC da plati rekordnu kaznu od 295 milijuna eura zbog utaje poreza, pranja novca i drugih zločina.

Drugi nadimak za Claise je ‘Gosp. Stotinu milijuna‘, zbog količine novca koje je vratio državi. Jedna od njegovih najvećih operacija bila je SKY ECC, koja je dovela do uhićenja desetaka trgovaca drogom i više od 800 osumnjičenih kriminalaca. Ta uhićenja smtraju se najvećim udarcem na narkokartel u zemlji koja je postala ključna ulazna točka za južnoamerički kokain u Europu.

Šira suradnja

Claise je sada strah i trepet Europskog parlamenta. Među optuženima i pritvorenima u slučaju Qatargate su talijanski demokršćanski sindikalist i predsjednik Međunarodne konfederacije sindikata (ITUC) Luca Visentini, bivši talijanski europarlamentarac Pierre Antonio Panzeri i savjetnik u Europskom parlamentu i Kailin partner Francesco Giorgi. Oni su optuženi da su primili najmanje 1,5 milijuna eura u gotovini od Katara kako bi zastupali interese te države.

Katar je kritizirao Europski parlament zbog zabrane pristupa Parlamentu predstavnicima katarskih interesa, upozoravajući da bi taj "diskriminirajući" potez mogao naštetiti široj suradnji EU i Katara. Doha je zaprijetila prekidom u opskrbi energijom Belgije i Europe kao odgovor na odluku EU da obustavi zakonodavni rad koji se odnosi na Katar, posebno u vezi liberalizacije viznog režima i sporazuma EU i Katara o zračnom prijevozu i planiranim posjetama.

- Odluka da se uvede takvo diskriminirajuće ograničenje negativno će utjecati na regionalnu i globalnu sigurnosnu suradnju, kao i na rasprave o globalnom energetskom siromaštvu i sigurnosti - rekao je diplomat katarskog predstavništva pri Europskoj uniji u priopćenju objavljenom ovaj vikend

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 02:52