NAJOBIČNIJI ŠARLATAN

Tko je bivši američki specijalac koji je želio srušiti Madura: ‘Samo je išao okolo i pričao laži‘

Goudreauov “biblijski” plan za preuzimanje države ispostavio se neuspješnom farsom koja je propala i prije nego što je počela
Jordan Goudreau

U jeku pandemije koronavirusa koja je paralizirala cijeli svijet, Venezuela se početkom svibnja susrela s pokušajem mini puča koji je neslavno propao, a iza kojeg je stajao bivši pripadnik specijalne postrojbe američke vojske Zelene beretke Jordan Goudreau, izvršni direktor sigurnosne kompanije Silvercorp USA registrirane na Floridi.

Propala misija naziva Operación Gedeon, imenovana po biblijskom ubojici koji je protiv kralja uspješno mobilizirao slabo opremljenu vojsku, trebala je svrgnuti nenadmašnog vladara nekoć najbogatije države Latinske Amerike, Nicolasa Madura, zbog čije loše vladavine narod gladuje već godinama. Naime, čak dvije trećine stanovnika države najbogatije naftom na svijetu, zahvaljujući lošoj vladi, ukorijenjenoj korupciji i ostavštini Madurova prethodnika Huga Chaveza, prijavilo je da je do 2018. godine zbog gladi u prosjeku izgubilo 12 kilograma. Do danas je najmanje 5 milijuna stanovnika pobjeglo iz države, a preostali su u strogoj karanteni.

image
Jordan Goudreau

Goudreauov “biblijski” plan za preuzimanje države ispostavio se neuspješnom farsom koja je propala i prije nego što je počela. Njegove postrojbe zahvaljujući pravovremenoj intervenciji Madurove obavještajne službe nikada nisu dospjele do Caracasa, a u operaciji je ubijeno osam pobunjenika, a 57 je bilo uhićeno zbog pokušaja državnog udara. Među njima nije bilo “mozga misije”, Goudreaua, koji je zbog proglašavanja karantene ostao na sigurnom u Floridi, a službeni Caracas od Washingtona traži njegovo izručenje.

S obzirom na to da Trumpova administracija više ne priznaje Madura kao predsjednika države, već je podršku dala prodemokratskom kandidatu Guaidou, Bijela kuća je ignorirala zahtjev Caracasa, a državni tajnik Mike Pompeo tijekom konferencije za novinare ponovio je da Washington nudi 15 milijuna dolara nagrade za informacije o Maduru kojeg traže zbog sumnje da je upleten u preprodaju droge. No, Pompeo je opovrgnuo upletenost američkih službenih postrojbi u cijelu operaciju.

Mornarica

Goudreau je rođen u Kanadi 1976. godine, a od malih nogu bio je opčinjen pričama o ratu i ulozi koju su njegovi djed i pradjed imali tijekom Prvog i Drugog svjetskog rata, sanjajući o svojim budućim vojnim uspjesima. Godine 1998. diplomirao je informatičke znanosti na Sveučilištu Calgary, a još je tijekom studija počeo služiti u kanadskoj vojsci. Njegov san bio je pridružiti se elitnoj postrojbi američke mornarice SEAL, zbog čega se nakon završetka fakulteta preselio u Washington, gdje je živio s rođakom Donaldom MacDonaldom, savjetnikom za borbu protiv droge u Reaganovoj administraciji.

- Bio je loš gost zato što mu je kupnja namirnica bila ispod časti, često je ulazio u burne rasprave, a nije spuštao ni zahodsku školjku - rekla je MacDonaldova supruga Bobbie tijekom razgovora s novinarima Bloomberga.

Američko državljanstvo dobio je 2001. godine, nakon čega se pridružio Zelenim beretkama i otišao u Irak. U Iraku i Afganistanu služio je čak četiri puta tijekom posljednjih 15 godina, a u službi je čak tri puta odlikovan brončanom zvijezdom. Međutim, njegovi su suborci imali drukčiji dojam o Goudreau.

image
Jordan Goudreau

Lažljivac

- Kako zovete čovjeka koji sam sebe uvjeri u laži koje priča naokolo - rekao je Bloombergu jedan od kolega pod uvjetom anonimnosti, a ostali su napomenuli da je Goudreau imao običaj preuveličavati priče, osobito one iz rata. Prema njima, Goudreau se u skandal međunarodnih razmjena uključio iz potrebe da si podeblja vlastitu važnost.

Godine 2009. preselio se sa suprugom June u kupljeni stan u Phoenixu, nakon čega je bio mobiliziran na službu u Stuttgartu. Tih je godina američkoj vojsci tvrdio da živi u stanu u Brooklynu, zbog čega je dobivao dvostruko više novca za smještaj, a cijeli je slučaj pokrenuo i unutarnju istragu tijekom koje je otkriveno da je Goudreau državu prevario za čak 86.000 dolara.

Žena ga je ostavila 2016. godine, Goudreau je bio prisiljen vratiti federalnoj vladi iznos koji joj je malverzacijom smještaja otuđio, a svoj je život nastavio živjeti kao nomad, putujući SAD-om na Harleyju Davisonu, spavajući na foteljama svojih suboraca diljem zemlje. Ideju za otvaranje tvrtke Silvercorp dobio je u veljači 2018. godine, nakon što je došlo do pucnjave u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas na Floridi, u kojoj je poginulo 17 ljudi. Njegova ideja bila je ujediniti bivše vojnike kako bi učenicima ponudili satove samoobrane i vježbu pucanja. No nitko nije bio pretjerano zainteresiran za takve usluge.

image
Prema faksimilu navodnog ugovora koji je procurio na internet, Goudreaua je za operaciju angažirao vođa venezuelanske opozicije Juan Guaido te mu je obećao 1,5 milijuna dolara predujma i 212 milijuna dolara isplaćenih u udjelima nafte

Kampanja

Njegov prvi međunarodni angažman bio je koncert pomoći Venezueli, koji je u pograničnom kolumbijskom gradiću Cucuta u veljači 2019. godine organizirao milijarder Richard Branson. Goudreau je kampanju u Venezueli počeo u proljeće iste godine, a plan za svrgavanje vlasti nakon pobjede Guaidoa na kontroverznim izborima smišljao je s mentorom novoizabranog predsjednika Leopoldom Lopezom. Nakon što je stupio u kontakt s venezuelanskim borcima u egzilu, koji su živjeli na jugu Floride, Goudreau je na ljeto 2019. počeo tražiti investitore za financiranje troškova vojne operacije za koju se vjerovalo da će trajati samo 30 dana i obuhvatiti 300 vojnika. Trošak misije procjenjivao se na 5,3 milijuna dolara.

Potraga za kapitalom dovela ga je do imućnog izbjeglice J. J. Rendona, koji je živio u luksuznom penthausu u Miamiju, a bio je poznat kao politički strateg. Rendon tvrdi da mu je Goudreau obećao da će dovesti investitore za operaciju ako mu zauzvrat osigura naftne posjede u Venezueli koje je zaplijenila država. Dvojac je potpisao neobičan ugovor prema kojem je Goudreau trebao dobiti 1,5 milijuna dolara predujma, a nakon operacije bi mu pripalo 212 milijuna dolara isplaćenih u udjelima nafte.

image
Jordan Goudreau

Krajem godine Goudreau je kontaktirao bivše suborce nudeći im angažman u puču, a nudio im je novac koji još nije imao, u zamjenu za obuku boraca u Kolumbiji. Airan Berry i Luke Denman bili su rijetki Amerikanci koji su ponudu prihvatili, zato što su “vjerovali Jordanu”. Goudreau je početkom siječnja dobio prvi zajam od anonimnog izvora, a samo tri dana kasnije trojac Zelenih beretki ukrcao se na privatni avion u Miamiju s kartom za Kolumbiju. Berry i Denman bili su tada uvjereni da puč uživa podršku američke federalne vlade, a Goudreau se nedugo zatim vratio na Floridu kako bi tražio nove investitore za daljnji tijek operacije. Za potrebu puča kupljena je brodica Silverpoint, koja se još u ožujku iznenada pokvarila nedaleko od venezuelanske obale.

Prema informacijama AP-a, zbog sumnje na ilegalnu trgovinu oružjem, FBI je protiv Goudreaua pokrenuo istragu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:39