SOŇA PEKOVÁ

TKO JE ČEŠKA ZNANSTVENICA KOJA JE SUNARODNJACIMA REKLA DA NE IDU U HRVATSKU ZBOG KORONE: U domovini je postala medijska senzacija na početku pandemije

 
 Screenshot

Medijski najeksponiranija češka znanstvenica i molekularna biologinja Soňa Peková Česima je u intervjuu za Novinky poručila da, ako baš nije nužno, izbjegnu ove godine putovanje u Hrvatsku, stavivši našu zemlju pritom u kontekst nekih destinacija u kojima korona virus i dalje plamti.

“Ukoliko netko baš mora ići u Hrvatsku, neka ide, ali ja ću definitivno ove godine ostati kod kuće te bih sve one koji ne moraju putovati u Hrvatsku ili Južnu Ameriku zamolila da ove godine ne putuju. Bitno je da opet ne prenesemo virus iz destinacija u kojima je on još aktivan, iako vjerujem da će cijela ova priča s koronom uskoro biti povijest", odgovorila je Peková na pitanje novinara trebaju li Česi ove godine ljetovati na Jadranu.

Nažalost, nije pojasnila zašto Hrvatsku, u kojoj trenutno imamo aktivnih samo 13 oboljelih, uspoređuje s Južnom Amerikom koja posljednja dva dana bilježi najveći porast oboljelih, kao niti zašto Čehe upozorava da ne putuju kad im je prije samo nekoliko dana poručivala da drugog vala uopće neće biti.

Osim toga, dodala je kako bi Česima najbolje bilo ove godine ostati kod kuće i poticati domaće gospodarstvo obzirom je korona imala velikog utjecaja na većinu sektora, a sad ostaje za vidjeti kolikog će utjecaja njezine riječi imati na sugrađane.

Inače, riječ je o kontroverznoj znanstvenici koja tvrdi da je virus korone nastao u laboratoriju, ali s kojom, usprkos tome, intervjue redovito objavljuju sve najveće češke medijske kuće.

Naime, Pekova je u Češkoj postala medijska senzacija odmah na početku pandemije, kad je privatni laboratorij Tilia u kojemu je zaposlena otkrio dva pozitivna slučaja u pacijenata.

Riječ je bila o prvim slučajevima pacijenata pozitivnih na koronu koje je u Češkoj otkrio neki privatni laboratorij, a brzo nakon te objave reagiralo je češko Ministarstvo zdravstva, ustanovivši da Tilia ne zadovoljava uvjete za testiranje jer nema sklopljeni ugovor s osiguravajućom kućom, zbog čega je laboratorij dobio privremenu zabranu daljnjeg testiranja.

Osim toga, ministar zdravlja Adam Vojtěch potom je Pekovu javno optužio da se i sama zarazila virusom jer je nestručno rukovala s uzorcima, no ubrzo joj se morao javno ispričati nakon što je potvrđeno da ona uopće nije pozitivna.

Laboratorij Tilia je u međuvremenu zadovoljio uvjete za testiranje te joj je zabrana bila ukinuta, no kontroverze oko toga treba li Pekovu uzimati za ozbiljno ili ne, nisu se stišale.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:25